Najgora restauracija na zgradi u povijesti: Španjolska skulptura sada izgleda kao lik iz crtića

Restauracijski radovi nedavno su otkriveni na zgradi u gradu Palencia na sjeveru Španjolske – i nikoga nisu ostavili ravnodušnim, ali u negtivnom smislu. “Nova” španjolska skulptura sada izgleda poput “lika u crtiću”, rekli su kritičari. Obnovljenog kipa koji ukrašava zgradu u gradu Palencia, usporedili su s takozvanom slikom “Monkey Christ”, koju je čistačica “sredila” 2012. godine., piše RTL.

“To je više poput glave crtanog lika nego umjetničke glave jedne od najbitnijih zgrada Palencije”, napisao je lokalni slikar Antonio Guzman u objavi na Facebooku uz fotografije prije i poslije kipa. Clara Munoz, restauratorica, izjavila je: “Vidljivo je da ovo nije radio kvalificirani restaurator. Lice se ne mijenja na restauraciji, to je iznimno važna značajka. Mi restauratori smo vrlo iznenađeni da se, sa sviješću koja postoji sada, to nastavlja događati. Na kraju, to je dio identiteta gradonačelnika koji ima vrlo važnu povijesnu vrijednost”, rekla je i dodala:

“Voljela bih da mogu imati skelu, da se mogu penjati i da mogu pravilno ovo napraviti! Šokantno je da se to još uvijek događa, pogotovo sada, kad ima toliko više informacija, toliko više resursa, da bismo mogli znati kako to učiniti ili ne – a, najveći je problem što sve to dođe u širu javnost putem medija”.

Ni stanovnici Palencije nisu oduševljeni. Restauraciju smatraju ružnom, loše izvedenom, čudnom…

Facebook Komentari