Hitni problemi koje je zasjenila korona: Drugo najveće izbijanje ebole, ospice, dječja paraliza

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ima iza sebe godinu tijekom koje je vodila globalnu bitku protiv pandemije kakva se događa jednom u sto godina. No virus SARS-CoV-2, koji uzrokuje COVID-19 nije jedini patogen s kojim smo se suočili 2020. godine, to je zapravo bila jedna od mnogih hitnih zdravstvenih stanja kojima se WHO bavila, ističe se u izvješću o radu.

Ove godine Svjetska zdravstven organizacija reagirala je na više od 60 hitnih slučajeva, uključujući velike epidemije chikungunye u Čadu, žutu groznicu u Gabonu i Togu, ospice u Meksiku, poplave u Sudanu, oluje na Filipinima i u Vijetnamu te mnoge druge probleme.

Nakon 18-mjesečne borbe u istočnoj Demokratskoj Republici Kongo (DR Kongo), zajedno s vladom i našim partnerima, zabilježili smo drugo najveće izbijanje ebole na svijetu. Bila je to jedna od najsloženijih zdravstvenih hitnih situacija s kojima se ta zemlja ikada suočila, a koju je dodatno otežala najveća epidemija ospica u zemlji ikad. Sada odbrojavamo do završetka najnovijeg izbijanja ebole u zapadnom DR Kongu, ističe se.

– Nakon razorne eksplozije u Bejrutu u kolovozu, WHO je pružio skrb ozlijeđenima, podršku mentalnom zdravlju za zdravstvene radnike i zajednicu i pomogao u obnovi uništenih bolnica. Pružili smo hitnu potporu tisućama izbjeglica i migranata u Grčkoj nakon požara u centru za azil na Lesbosu – objavili su.

Nastavili smo pružati zdravstvenu zaštitu ljudima u zemljama suočenim sa sukobima, uključujući Afriku, Bliski Istok i Kavkaz – stoji u izvještaju o radu WHO. Također, 2020. godine afrička regija proglašena je godinom divljanja poliomijelitisa, odnosno dječje paralize.

Prošle smo godine vidjeli da su zemlje s robusnom infrastrukturom za pripravnost na hitne zdravstvene situacije mogle brzo djelovati kako bi obuzdale i kontrolirale širenje virusa COVID-19.

Stoga će 73. Svjetska zdravstvena skupština razmotriti nacrt rezolucije (EB146.R10 ) koja jača spremnost država članica za hitne zdravstvene slučajeve, uz snažnije poštivanje međunarodnih zdravstvenih propisa, prenose 24sata.

Ta rezolucija poziva globalnu zdravstvenu zajednicu da osigura da sve zemlje budu bolje opremljene za otkrivanje i reagiranje na slučajeve COVID-19 i druge opasne zarazne bolesti, zaključuje se u izvještaju objavljenom na stranicama WHO.

Facebook Komentari