23.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava 10 namirnica za koje niste ni znali da se mogu zamrznuti

10 namirnica za koje niste ni znali da se mogu zamrznuti

Vino – 6 mjeseci

Ako ne možete popiti cijelu bocu i znate da ga nećete koristiti za jelo, zamrznite ga. Pretočite ga u posude za led i kada se zamrzne, premjestite u vrećice. Odlično će vam doći kad zatrebate malo vina za kuhanje – u umacima i gulašima.

Jaja – godinu dana

Razbijte jaja, umutite s mrvicom soli ili šećera, ovisno trebate li ih za slana ili slatka jela. Izlijte u vrećice za zamrzavanje ili male posude koje se mogu dobro zatvoriti.

Smeđa riža – godinu dana

Ova riža sadrži više ulja od bijele pa ne može toliko izdržati na polici. Kako je ne bi bacili jer je šteta zbog njezinih hranjivih sastojaka bolje je sačuvajte u zamrzivaču.

Maslac – 6 mjeseci

Kada naiđete na povoljnu akciju bez grižnje savjesti kupite potrebnu zalihu i zamrznite. Tako ćete ga uvijek imati pri ruci, a nećete se morati brinuti zbog isteklog roka.

Mlijeko – 3 mjeseca

Ako se u vašoj kući mlijeko troši u velikim količinama, zamrznite zalihu koju ćete uvijek imati spremnu. Najbolje ga je zamrzavati u posudama koje se mogu dobro zatvoriti. Prije upotrebe ga dobro promiješajte. Preporučuje se mlijeko zamrzavati u plastičnim posudama, umjesto staklenih, jer se za staklo lijepi dio mlijeka pa tako ostajete bez kompletnih sastojaka.

Orašasti plodovi – 1-2 godine

Kako bi izbjegli užegnutost ovih vrijednih plodova zamrznite ih u plastičnim vrećicama.

Pasta od rajčice – 3 mjeseca

Ako vam je pasta u tubi trebala samo za jedno jelo i znate da je nećete uskoro koristiti – zamrznite je. Premjestite je u posudice za led, a kada se smrznu u vrećice.

Kruh – 3 mjeseca

Ako ste jedni od onih koji bacaju puno kruha – zamrzavanje je pravo rješenje za vas. Okus će mu biti i dalje odličan, a vi ćete prestati bacati i novac i namirnice.

Javorov sirup (100-postotni) – zauvijek

Čuvate li ga u zamrzivaču, može trajati vječno.

Svježi začini – bosiljak, peršin, celer – 6 mjeseci

Operite, posušite, nasjeckajte i napunite posudice za zamrzavanje. Malo ih prelijte vodom i zamrznite. Ta kockica ujedno je i idealna mjera za većinu juha, variva i gulaša. Kada se smrznu u kockicama premjestite ih u vrećice za zamrzavanje, prenose 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike