Muljali s porezom: Utajili su nekoliko stotina tisuća kuna

Djelatnici Službe gospodarskog kriminaliteta PU istarske dovršili su kriminalističko istraživanje i utvrdili da je 68-godišnji i 59-godišnji talijanski državljanin, 67-godišnja talijanska državljanka i 64-godišnja žena iz Hrvatske, počinili kaznena djela utaje poreza ili carine te krivotvorenje službene ili poslovne isprave.

Policija sumnjiči 68-godišnjaka da je kao odgovorna osoba trgovačkog društva iz Umaga, od svibnja 2016. godine do veljače 2017. godine, unio neistinite podatke u 17 izlaznih računa, a potom ih je u poslovanju uporabio kao da su istiniti na način da ih je evidentirao u knjigu izlaznih računa i fakturirao drugom trgovačkom društvu iz Umaga.

Kao odgovorna osoba drugog trgovačkog društva, 67-godišnjakinja je, zajedno s 59-godišnjakom i 64-godišnjakinjom, evidentirala ulazne račune, iako su svi znali da se isti ne temelje na stvarnoj poslovnoj djelatnosti, te su ih upotrijebili u poslovanju kao da to i jesu.

Temeljem takvih računa iskazali su pravo na povrat pretporeza u iznosu od nekoliko stotina tisuća kuna, te na taj način oštetili državni proračun Republike Hrvatske. Osim što su krivotvorili ulazne račune, troje osumnjičenika iz drugog trgovačkog društva tereti se i da su krivotvorili izlazne račune koje su fakturirali prema trećem trgovačkom društvu.

Protiv svih osoba, kao i protiv trgovačkog društva, podnijeta je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu, pišu 24sata.

Facebook Komentari