Korona zakon u Srbiji od danas: Ministar može kazniti građane ako odbiju obavezno cijepljenje

U Srbiji su od danas u 14 sati na snazi izmjene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, javlja Kurir.

Skupština Srbije usvojila je sinoć izmjene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, što je pravni okvir za mjere i postupke u kojima će, prema navodima vlasti, biti bolje kontrolirana epidemija korona virusa i spriječene velike negativne posljedice.

Novi zakon definira uvjete pod kojima bi cijepljenje protiv Covida-19 u Srbiji moglo biti obvezno, što komunalni inspektori i policajci smiju raditi, čega će se Srbi morati pridržavati u karanteni ili izolaciji, mogu li građani Srbije biti kažnjeni i koliko zbog nepoštivanja mjera. Ovlasti su dane ministru zdravstva i onome što on može odlučiti tijekom epidemije, prenose 24sata.

Ovo su ključne odredbe novog Zakona o zaštiti stanovništva:

1. Obavezno cijepljenje i ‘tri ključne riječi’

Jedna od najvažnijih novina je ona iz članka 33. Zakona, koja podrazumijeva mogućnost uvođenja hitne imunizacije. Danom stupanja na snagu ovog zakona cijepljenje može biti preporučeno ili obvezno.

Nalaže se aktom ministra zdravlja, u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, na prijedlog Instituta za javno zdravlje Srbije i uz suglasnost Stručne komisije za zarazne bolesti.

2. Nove kazne

Pored sanitarne i komunalne inspekcije, policija je odgovorna i za provedbu kaznene politike kako za fizičke tako i za pravne osobe.

Iznos novčanih kazni za nenošenje maski u zatvorenom prostoru i nepoštivanje fizičke udaljenosti ostat će nepromijenjen (5.000 dinara za fizičke osobe i od 50.000 do 300.000 za pravne osobe), ali njihova primjena bit će brža i učinkovitija.

Zakon također propisuje kazne za one koji odbiju obvezno cijepljenje ako se ono uvede.

3. Izolacija i karantena kod kuće

Novi zakon navodi da je izolacija kuće mjera koja zahtijeva liječenje kod kuće i ograničava slobodu kretanja pacijenata s zaraznim bolestima, a kod kojih je utvrđena prisutnost simptoma ili znakova zarazne bolesti.

Ovu će mjeru ubuduće propisivati ​​specijalist za zarazne bolesti ili drugi liječnik u skladu s naredbom ministra, o čemu će morati obavijestiti epidemiologa koji je odgovoran za određeno područje.

Mjeru karantene kod kuće propisat će specijalist epidemiologije nadležne institucije, a zakon navodi da je to mjera koja ograničava slobodu kretanja ljudi i zahtijeva praćenje zdravstvenog stanja zdravih osoba za koje se sumnjalo da su u kontaktu s zaraženim bolestima ili se sumnja na njih .

4. Znatno šire ovlasti ministra

Ključna osoba kada je u pitanju donošenje mjera u slučaju pandemije bit će ministar zdravstva, a izmjenama zakona njegove su ovlasti znatno proširene.

Na temelju prijedloga Povjerenstva i Ureda, ministar može narediti:

a) zabranu okupljanja na javnim mjestima

b) ograničenje kretanja stanovništva na području pogođenom izvanrednom situacijom;

c) zabrana ili ograničenje putovanja;

g) zabrana ili ograničenje trgovine određenim vrstama roba i proizvoda;

d) hitno cijepljenje;

f) mjere osobne zaštite od infekcije.

Facebook Komentari