Djeca šetala po Hendrixovom mostu, strojovođa u posljednji tren zakočio: Uzelo mi je 2 godine života

Jučer poslijepodne oko 15:35 vlak na tzv. Hendrixovom mostu u Zagrebu umalo je naletio na grupu djece.

Tragedija je spriječena zahvaljujući reakciji strojovođe koji je događaj opisao na društvenim mrežama.

Djeca su šetala mostom u trenutku kada je prolazio vlak, a strojovođa ih je srećom učio na vrijeme i zakočio te, kako je opisao, stao tik uz njih. Sliku tog trenutka objavio je na Facebooku.

– Mladac na slici može danas slaviti drugi rođendan, a meni je oduzeo dvije godine života – napisao je.

Događaj koji je opisao strojovođa potvrdili su Jutarnjem i u HŽ-u.

– Jučer je dolaskom vlaka br. 961 pred most strojovođa uočio grupu djece koja su hodala po mostu, zbog čega je odmah počeo kočiti. Nakon zaustavljanja vlaka grupa djece udaljila se s mosta te je, nakon što se uvjerio da je pruga prohodna, strojovođa nastavio vožnju. Vlak je vozio na relaciji Zagreb (15:30) – Sisak (16:10) – piše u odgovoru HŽ-a.

Ovim putem apeliraju na građane da poštuju strogu zabranu kretanja po kolosijecima i neposredno uz kolosijeke te da poštuju prometna pravila.

Razgovarali smo sa strojovođom koji je spriječio da dođe do tragedije. Kazao je da su takve ili slične situacije svakodnevne.

– Zbog “divljih” prijelaza preko pruge od Glavnog kolodvora u Zagrebu do Klare, gdje je najgušće naseljeno, takve su situacije svakodnevne. Najgore je u naselju Zagrebački trokut i tamo pored pješačkog pothodnika jer ljudi prolaze preko pruge na 5 “divljih” prijelaza, jer su ih građani tamo samoinicijativno napravili. Preko njih prelaze i djeca koji tamo idu u osnovnu školu, a što je najžalosnije to rade i bake koje jedva pređu tračnice – kazao je za Jutarnji.

Snimku tog trenutka je, kaže, objavio kako bi pokazao da i njegov posao nekada zna biti stresan.

– Kako bi ikome normalno bilo da je na mostu na kojem je 7-8 klinaca, a vlak ide brzinom od 90 kilometara na sat. Strojovođa sam već 20 godina i uvijek je to za mene stresna situacija – kazao je.

– U Europi i bogatijim zemljama željeznički pojas je ograđen, tako da je fizički nemoguće približiti se pruzi. Treba raditi i na svijesti građana da je vlak uvijek tu negdje i da greške ne prašta – zaključuje, piše Jutarnji.

Facebook Komentari