Traže da ne idete na šaltere, ali za izgubljene dokumente i novu osobnu morate u policiju

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) pozvalo je u utorak građane da zbog smanjenja rizika od zaraze koronavirusom samo u krajnjoj nuždi dolaze na šaltere obavljati poslove, a da više koriste e-usluge. Podsjetili su i da su produljili rok važenja isteklih osobnih iskaznica, putovnica, vozačkih dozvola i oružanih listova i do 30 dana nakon epidemije.

Tim povodom provjerilo se koje usluge građani mogu obaviti online, za što još uvijek moraju čekati red pred šalterima, a što bi se ubuduće moglo digitalizirati.

U Hrvatskoj u ovom trenutku, ako imate e-osobnu, možete online podnijeti zahtjev za e-putovnicu i e-vozačku, ali za izradu osobne iskaznice još uvijek morate otići u policiju. To bi se, kažu u MUP-u, trebalo u budućnosti promijeniti pa bi se i zahtjev za izdavanje osobne trebao moći podnositi online od iduće godine.

Elektronički način podnošenja zahtjeva za putovnicu i vozačku odnosi se samo na redovne postupke, za ubrzani postupak morate fizički otići u policiju.

E-putovnicu, vrlo lako možete dobiti kroz sustav e-građanin i uz dodatnih 30 kuna plaćanja poštarine, uz ispunjavanje digitalnog obrasca, plaćanja troškova izrade i pristojbi, i ako već u sustavu postoji fotografija s prošlog dokumenta, nova putovnica stigne vam na kućnu adresu.

No, problem kod izdavanja putovnice jest ako imate zastarjelu fotografiju, onda se morate ponovno fotografirati i otići fizički u policiju i podnijeti zahtjev. I to bi se, kažu u MUP, iduće godine trebalo promijeniti pa će se moći priložiti i nova fotografija.

Drugi problem, kojeg su svjesni i u MUP-u i najavljuju promjene od 2021., jest taj što sada ne možete platiti kroz e-pristojbe izradu putovnice i vozačke dozvole kartično, nego morate dostaviti skenirane uplatnice kao dokaz da ste podmirili troškove. U MUP sada najavljuju da će se omogućiti plaćanje naknada i upravnih pristojbi korištenjem kartica.

Online se može i prijaviti boravište, kao i predati suglasnost stanodavca za prijavu boravišta podstanara.

Kroz e-usluge možete dobiti i različita uvjerenja koja vam trebaju u postupcima pred državnim tijelima, poput uvjerenje o prebivalištu, uvjerenje o boravištu i uvjerenje o vlasništvu cestovnih vozila, a možete i prijaviti porez na cestovna vozila.

Građani već duže vrijeme na policijske šaltere ne moraju ići ni kod registracije vozila već sve obavljaju na jednom mjestu – u stanici za tehnički pregled, a odnedavno mladi vozači mogu dobiti i e-uvjerenje o položenom vozačkom ispitu. No, ako slučajno trebate izbrisati zabilježbu u prometnoj dozvoli jer više nemate hipoteku na automobilu, onda morate otići u policijsku postaju nadležnu za to.

Elektronskim putem roditelji mogu dati suglasnost za izdavanje putovnice i osobne iskaznice djetetu, prijaviti prebivalište djeteta na adresu drugog roditelja, a stanodavac može prijaviti i prebivalište punoljetne osobe na svoju adresu.

U planu je i da roditelji mogu online podnositi zahtjeve za svoju malodobnu djecu.

Elektronički možete dobiti dozvolu i za privatnu detektivsku agenciju, kao i za iznajmljivanje smještaja strancima, ali ne možete dobiti dozvolu za obavljanje poslova privatne zaštite, za rukovanje eksplozivnim tvarima, za poslove zaštite od požara i protuminskog djelovanje, te za oružani list.

Ako ste kojim slučajem izgubili neki od dokumenata, ili vam ih je netko ukrao, onda ćete to morati prijaviti fizički u nadležnu policijsku postaju. Također, fizički ćete morati podnijeti i zahtjev za stjecanje hrvatskog državljanstva te za dobivanje matičnog broja građana, piše Jutarnji.

Facebook Komentari