Teroristu koji je pobio ljude u Beču nitko ne želi pokopati

Screenshot

Islamska groblja u Austriji odbila su pokopati Kujtima Fejzulaija, terorista iz Beča koji je u krvavom pohodu ubio četvero civila proteklog tjedna.

Nakon što je islamsko groblje u Beču-Liesing odbilo dopustiti pokopavanje napadača, zajednica Vorarlberg iz Altacha (četvrt Feldkirch) također je u četvrtak odbila sprovod.

Nadležni u Liesingu su naveli nekoliko razloga zašto ne žele omogućiti pokop na njihovom groblju.

– Napadač je ubojica koji je ubio nevine žrtve i time je naštetio svim muslimanima. Nitko ne želi biti pokopan uz ubojicu – stoji u obrazloženju.

Gradonačelnik Altacha Markus Giesinger je za Krone Zeitung izjavio kako je islamsko groblje Altach samo za pokop muslimana koji imaju glavno prebivalište u Vorarlbergu u trenutku smrti. Naglasio je kako su takva pravila počivališta za preminule od početka te da u ovom slučaju ne vidi razlog za iznimkom. Islamsko groblje u Altachu otvoreno je 2012. godine i ima oko 700 grobnih mjesta. Projekt koji potpisuje arhitekt Bernardo Bader koštao je 764.993,88 eura. Pravna osoba koja je nadležna za upravljanjem grobljem je općina Altach.

Gdje će biti pokopan napadač kojeg su u napadu ubili pripadnici policijskih snaga Wega još uvijek je nepoznato. Obzirom da je njegovo tijelo nepoželjno na austrijskom teritoriju nagađa se kako bi rješenje moglo biti sprovod u Sjevernoj Makedoniji otkud mu dolaze roditelji Albanci.

Inače, dženaza (sahrana) po Islamu treba biti dostojanstvena i bez plača, a naricanje je strogo zabranjeno. Tuga i žalost za pokojnikom trebaju biti iskazani duboku u srcu, ali nikako prema van. Muslimani vjeruju kako smrt nije kraj.

– Kada se pripremi dženaza i ljudi je ponesu na ramenima, ako je to bila dobra osoba ona kaže prisutnima: ‘Požurite sa mnom,’ a ako nije bila dobra ona poviče: ‘Teško meni, kuda me to nosite?’ Taj glas čuje sve drugo osim čovjeka, a kad bi on čuo taj glas pao bi u nesvijest, navodi se u opisu islamističkih pogrebnih običaja.

Pokušalo se doznati više o islamskim običajima te modernim alternativama za pokop no Hrvatska islamska zajednica nije odgovorila na upit, pišu 24sata.

Facebook Komentari