24.5 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Novi lom: Štromar odlazi sa čela HNS-a nakon samo šest mjeseci

Novi lom: Štromar odlazi sa čela HNS-a nakon samo šest mjeseci

HNS će dobiti u prosincu trećeg predsjednika u samo godinu dana, što samo svjedoči i o krizi koja je pogodila ovu nekada jaku hrvatsku stranku. Predrag Štromar koji je ovog svibnja izabran za čelnika stranke, odlazi nakon samo šest mjeseci.

Kako je sam potvrdio, neće se kandidirati za tu funkciju na unutarstranačkim izborima koji će biti sredinom prosinca. HNS-ova pravila nalažu unutarstranačke izbore nakon parlamentarnih, bez obzira što je Štromar izabran u svibnju nakon što se povukao Ivan Vrdoljak. HNS je sa svojim jednim zastupnikom dio tanke vladajuće većine oko HDZ-a koja broji minimalnih 76 zastupnika u Saboru.

Iako jedan sugovornik iz HNS-a kaže da je Štromar sam rekao da on više nije za tu funkciju na stranačkom sastanku u Opatiji ovaj vikend, a pronijela se i vijest da je podnio ostavku zbog stranačkih sukoba, Štromar to opovrgava.

Ali potvrđuje da je svoju dionicu na čelu HNS-a završio.

– Mislim da sam svoje odradio jer smo ostali parlamentarna stranka. Vrijeme je za nove ljude koji će dići rejting stranke i pripremiti je za važne lokalne izbore. Ne podnosim ostavku, ostajem član stranke i zastupnik u Saboru, te ću se kandidirati za neku nižu funkciju. Ali ako stranka odluči, spreman sam prepustiti i svoje zastupničko mjesto nekom drugome, no o tome je prerano pričati – kaže Štromar.

Pojavila se i informacija da se on sukobio sa stranačkim kolegom i bivšim predsjednikom kluba zastupnika Miloradom Batinićem koji želi preuzeti stranku, ali obojica sukob opovrgavaju.

Također su neki članovi prenijeli da bi moglo biti i spajanja sa Čačićevim Reformistima, a da je Čačić uvjetovao da Štromar ne bude na čelu HNS-a.

Čačić se nije javio, ali i to opovrgavaju i Štromar i Batinić. Štromar kaže da već dugo postoji potreba da se liberalni centar konsolidira, bilo spajanjem, bilo zajedničkom platformom, a isto kaže i Batinić.

– Još ne mogu potvrditi hoću li se kandidirati za predsjednika stranke. Nije bilo nikakvih direktnih pregovora s gospodinom Čačićem i priče o tome i da je on tražio micanje Štromara su rekla-kazala. Svakako postoji ideja objedinjavanja centra i za to se zalažemo već tri godine, ali to je na stolu i ponuđeno je svima – kaže Batinić, pišu 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike