Neugodna vijest za muškarce: Otkriveno da COVID-19 može nepovoljno utjecati na plodnost, virus pronađen i u testisima pacijenata

Muškarci koji se zaraze koronavirusom imaju možda i novu potencijalnu brigu, jer je novo istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu World Journal of Men’s Health, pokazalo da se COVID-19 bolest može negativno odraziti i na njihovu plodnost.

Istraživanje je proveo znanstveni tim sa sveučilišta Miami, a u njemu je otkriveno da COVID-19 može nepovoljno djelovati na plodnost kod muškaraca, baš kao i seksualno prenosive bolesti.

Znanstvenici su proučavali uzorke tkiva testisa dobivene biopsijom šestorice muškaraca, svi od kojih su umrli od bolesti COVID-19. Ono što ih je začudilo jest zapravo pronalazak novog koronavirusa u tkivu testisa tih muškaraca, no ni to nije sve.

Kod jednog 28-godišnjeg muškarca, koji nije pokazivao nikakve simptome bolesti COVID-19, isto tako su pronašli SARS-CoV-2 virus u njegovim testisima. Muškarac se naime testirao na neplodnost pa mu je napravljena biopsija testisa..

Studija isto tako pokušala otkriti kolika količina virusa u testisima je potrebna da bi se on prenio spolnim putem.

20 do 30 posto muškaraca bi moglo imati problema s plodnošću nekad u budućnosti, pojašnjava dr. Ranjith Ramasamy, šef reproduktivne urologije fakulteta Miller na sveučilištu Miami.

Poručio je i da muškarci koji su preboljeli ili su zaraženi s COVID-19, svakako posjete urologa, osobito ako osjete bol u testisima. Ta bol, uz drugo simptome, mogla bi biti indikator da je virus ušao i u testise pacijenta. Isto tako preporučuje da muškarci naprave i analizu ejakulata, piše Dnevnik.hr

Facebook Komentari