Kino Tuškanac odbilo premijeru filma o Bandiću. Juričan: Boje se za financije

Foto: Facebook

Svečana premijera dugometražnog dokumentarnog filma Kumek, redatelja Darija Juričana, posvećenog dugogodišnjem vladaru Zagreba Milanu Bandiću, bit će održana u nedjelju, 22. 11. 2020. u kinu SC. Kino Tuškanac odbilo je premijerno prikazati ovaj film, a Juričan tvrdi da se boje da bi si time ugrozili financiranje od strane Grada.

– Žalosti nas da je zagrebačko kino Tuškanac, naš dugogodišnji suradnik i prijatelj hrvatskog filma, odbilo premijerno prikazivanje filma Kumek. Uz sve argumente za odobravanje, Hrvatski filmski savez, koji upravlja dvoranom tog kina, odlučio je da je „moguća šteta po savez veća nego ukupna dobit“ te smatraju da će se projekcija filma u Gradu „nažalost protumačiti kao politički stav“, odnosno da će se čak to „protumačiti kao kontra djelovanje (Saveza) prema Gradu.“

Boje se da bi „kao što je dosad Grad pokazao, time potencijalno ugrozili financiranje od strane Grada, koje nije neznatno i koje omogućava rad kina i saveza.“ Zbog toga najavljujem da ćemo 9,99 posto prihoda od nedjeljne premijere Kumeka donirati HFS-u, kako bi Savez mogao neometano nastavili s radom, bez straha od političkih (ne)istomišljenika – kazao je Juričan.

Pretpremijera će se održati u 17h, svečana premijera s uzvanicima i podržavateljima iz crowdfunding kampanje u 19h, a dodatna projekcija za zainteresirano građanstvo u 21h. Ekipa filma bit će na sve tri projekcije, a nakon projekcija bit će održan Q&A s redateljem.

Ulaznice za projekcije u 17h i 21h od danas su u slobodnoj prodaji preko ENTRIO sustava.

Nakon premijere, film kreće u svoj redovni kinematografski život diljem Hrvatske.

Film Kumek treći je film iz ciklusa Gazda (prvi je Gazda o Ivici Todoriću, drugi Gazda: Početak o Miroslavu Kutli) i sniman je tijekom četiri godine na lokacijama u Zagrebu i Grudama.

Redatelj i producent filma je Dario Juričan. Scenaristi su Saša Paparella, koji je i koautor drugih filmova u serijalu Gazda te Zvonimir Tivon. Montažer filma je Luka Tokić, animator Dragan Đokić, a kameru potpisuje Marko Jerbić. Kreativni producent je Tibor Keser.

Film su sufinancirali Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), zaklada Kultura nova i velikodušne donacije građana putem crowdfunding kampanje. Producent filma je udruga Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija (HRCIN).

Uz film će biti predstavljena i knjiga Kumek, koja je komplementarna filmu. Knjigu potpisuju cijenjeni istraživački novinari Saša Paparella i Hrvoje Appelt, piše Večernji.

Facebook Komentari