Cora, Rona i Lockie: Imena za bebe nadahnuta pandemijom

Pandemija korona virusa promijenila je cijeli naš život, pogotovo mladih roditelja i onih koji tek očekuju bebu. Ako ste u toj fazi, velika je vjerojatnost da razmišljate o neobičnosti trenutne situacije i više nego obično. Štoviše, nedavno istraživanje koje je proveo ChannelMum.com pokazalo je da 43 posto roditelja vjeruje da će pandemija utjecati na – ime koje će izabrati za svoju bebu.

Istraživanje je također pokazalo da je oko 7 posto roditelja promijenilo mišljenje o tome kako će se njihovo dijete zvati pod utjecajem pandemije. Otprilike 60 posto od 1300 anketiranih roditelja reklo je da će izbjegavati imena koja ih podsjećaju na virus i vrijeme kad su bili zatvoreni kod kuće radi smanjenja rizika od širenja infekcije, no drugi mogu osjećati potrebu da obilježe tako značajan dio povijesti i svog života, prenose 24sata.

Što god izabrali, evo nekoliko imena za bebe koja nose ‘dašak’ ovoga vremena, koja su izabrali na portalu HuffPost UK Parents. Prenosimo 10 zanimljivih imena inspiriranih lock downom:

Cora
Cora dolazi od starogrčke riječi Greekόρη (Kórē), imena grčke božice Perzefone. Drugi oblici imena mogli bi biti Kora i Korra.

Rona
Rona dolazi iz hebrejskog i znači ‘pjesma’. Puno ljepša verzija onoga što nam trenutno znači u riječi korona.

Vira
Vira ima porijeklo u hinduizmu, gdje znači ‘heroj’. Moguće je da ‘vuče’ korijen i iz španjolskog, a u tom jeziku znači ‘bijela’, ili ‘poštena’.

Coren
Coren je verzija imena Cora za dječaka, dolazi od latinskog i znači ‘koplje’.

Corina
Ime Corina znači ‘djevojačka’ i dolazi od francuskog.

Lochlan
Lochlan znači ‘iz fjorda i jezera’, a dolazi od galskih riječi za ‘loch’ (jezero / fjord) i ‘lann’, što znači zemlja.

Ronan
Ime Ronan znači ‘mali pečat’ i izvorno dolazi iz irskog.

Viola
Ime Viola znači ‘ljubičica’ i talijanskog je podrijetla. Spominje se i u Bibliji, sa značenjem ‘zauvijek mlada’.

Violet
Violet je dobila ime po lijepom ljubičastom cvijetu, a predstavlja duhovnost, nježnost, maštu, smirenost, kreativnost, mudrost, kraljevstvo i luksuz.

Lockie
Škotsko ime, za koje se kaže da je izvorno rezervirano za nordijske imigrante, što znači ‘iz zemlje jezera’.

Facebook Komentari