VIDEO Stožer: 2.597 novih slučajeva zaraze, preminulo je 28 osoba; Capak objasnio koliko je doza cjepiva i od koga naručeno

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2.597 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15.513. Među njima je 1.545 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 178 pacijenata. Preminulo je 28 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 72.840 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 893 preminule. Ukupno su se oporavile 56.434 osobe od toga 1.580 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 32.225 osoba.

Do danas je ukupno testirano 582.170 osoba, od toga 9681 u posljednja 24 sata.

“Posebno pratimo broj osoba na liječenju. Imamo 1.545 osoba na liječenju od kojih 178 na respiratoru. U odnosu na jučer to je 18 novih”, istaknuli su.

Krunoslav Capak se osvrnuo na trenutnu situaciju. “Tjedni porast stagnira. Porast brojke od prošle srijede je pet posto, tjedne postotne promjene se smanjuju što je dobro. Trenutno je 28% udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih. Incidencija je vrlo visoka, 772,2, što nas stavlja gotovo u vrh liste zemalja EU, a ima županija i s višom incidencijom – Međimurska, Varaždinska i Krapinsko-zagorska gdje je vša od tisuću. Po smrtnosti smo u sredini ljestvice zemalja EU”, rekao je i dodao o planu cijepljenja:

Plan cijepljenja

“Kad ćemo imati registrirano cjepivo sve je bliže, Hrvatska se priprema, a sad imamo i nacrt plana cijepljenja koji ne može biti gotov dok ne znamo logističke i distribucijske elemente, kad će doći koliko cjepiva, pa ćemo to dovršiti kad ćemo znati datume dolaska i količinu cjepiva. Na vrijeme smo se pobrinuli da rezerviramo količine cjepiva za više od 50% stanovnika RH. Prije više od mjesec dana sklopili smo ugovor s AstraZanecom, oxfordsko cjepivo koje se očekuje da će biti prvo registrirano, za 2 milijuna i 700 tisuća doza. Nakon toga smo zatražili za oko milijun i 800 tisuća stanovnika koji spadaju u ranjive skupine pa nam je nedostajalo još 900 tisuća doza koje smo naručili od Johnson&Johnson. To su sklopljeni ugovori s garancijama isporuke. Prije nekoliko dana sklopili smo ugovor s Pfizerom za milijun doza za koje još ne znamo kako će EU napraviti raspored. Još ne znamo koliko će nam EU dodijeliti.”

Završetak kliničkih ispitivanja za AstraZanecu je blizu, rekao je i dodao da bi prve distribucije mogle krenuti već u prosincu: “Sad ne možemo tu informaciju potvrditi, danas ćemo s njima imati video konferenciju.”

Facebook Komentari