U Saboru zakazala tehnologija, moguće da se glasanje odgodi za sutra

U nastavku 4. sjednice Hrvatskog sabora zastupnici bi danas trebali glasovati o raspravljenim točkama dnevnog reda, među kojima je i rebalans Državnog proračuna, ali sve je dovedeno u pitanje zbog kvara na sustavu brojanja glasova.

Naime, na samom početku sjednice predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković otvorio je glasovanje o amandmanima na Prijedlog poslovnika o izmjeni dopuni poslovnika Hrvatskog sabora. No, semafor koji prati izjašnjavanje zastupnika nije radio pa zastupnici nisu mogli glasati po uobičajenoj proceduri, nego su pozvani brojači koji će ručno brojiti ruke. Određena je stanka od 10 minuta dok se ne organizira kako će se provesti brojanje, a onda se nakon stanke pokušalo glasati ručnim brojenjem.

Marijana Puljak iz stranke Pametno predložila je da se glasanje odgodi za sutra.

– Ako se nastavi ovako, sasvim smo blizu i toga – uzvratio je na njezin prijedlog predsjednik Sabora Gordan Jandroković da bi koji sekundu potom dodao:

– Ovo nema smisla. Neću da nitko dovodi u pitanje je li glasanje legalno i legitimno. Određujem još jednu stanku od sat vremena. Ako do tada ne budemo imali posložen sustav koji će omogućiti glasanje, onda ćemo glasanje odgoditi za sutra. Nastavljamo sjednicu u 11.30.

Podsjetimo, jedna od točki o kojima se trebalo raspravljati jest i rebalans Državnog proračuna kojim se planiraju prihodi u iznosu od 131,1 milijardu kuna. To je povećanje za 9,2 milijarde kuna, dok se rashodi povećavaju za 8,6 milijardi kuna, na ukupno 155,9 milijardi kuna. Tako će ukupni manjak proračuna ove godine iznositi 24,8 milijardi kuna ili 6,7 posto BDP-a, piše Večernji.

Facebook Komentari