Hladna plazma uništava koronavirus na površinama već nakon 30 sekundi

Dok čovječanstvo čeka da se pojavi cjepivo protiv koronavirusa, kao velik problem u ovoj borbi s novim virusom nameće se njegova sposobnost da preživi na raznim površinama, i to satima. Premda većinu površina možemo oprati i dezinficirati, postavlja se pitanje što je s onima osjetljivijima poput kartona, prenosi N1.

Čak i u atmosferi virus SARS-CoV-2 može preživjeti nekoliko sati, otkrili su znanstvenici, a na površini poput kartona izdržat će i do 24 sata. Čestice koronavirusa na plastici otkrivene su tri sata nakon što je virus došao u dodir s površinom.

Tim znanstvenika na čelu s inženjerom Zhitongom Chenom sa Sveučilišta California u Los Angelesu možda je pronašao rješenje. Dokazali su da hladna plazma ima sposobnost uništiti virus na raznim površinama bez oštećenja materijala.

“Sve što koristimo dolazi iz zraka. Zraka i elektriciteta, a to je vrlo zdrava metoda bez nuspojava”, objasnio je inženjer Richard Wirz.

Plazma, najmanje poznata od svih agregatnih stanja (krutog, tekućeg i plinovitog), prirodno se javlja u gornjem dijelu atmosfere. Sastoji se od pozitivno i negativno nabijenih iona i elektrona, neutralnih atoma i molekula. Premda ne posjeduje električni naboj, sadrži nosioce naboja i kao takav dobro provodi električnu energiju i reagira na elektromagnetska polja.

Hladna plazma već se pokazala učinkovitom za postizanje redukcije broja mikroorganizama. Utječe na njihovu površinu i strukturu bez oštećenja ljudskog tkiva, a djeluje i na stanice karcinoma.

Utjecaj plazme proučavali su na šest različitih površina, uključujući karton, kožu nogometne lopte, plastiku i metal. Otkrili su da je većina čestica virusa postala neaktivna već nakon 30 sekundi. Tri minute od kontakta plazma je uništila sve tragove virusa.

“Ovi rezultati pokazuju da se hladna plazma treba istražiti za uništavanje virusa u zraku”, napisali su.

Prošle je godine drugi tim znanstvenika stvorio filter od plazme koji je sterilizirao zrak od 99% virusa. Naravno, mnogo je još koraka od dokazanog djelovanja nekog koncepta do proizvodnje aparature koju svi mogu koristiti. Međutim, Wirz i njegov tim doista rade na razvoju takvih aparata.

“Ovo je tek početak. Imamo velika očekivanja od plazme u budućem radu”, rekao je.

Njihovo istraživanje objavljeno je u znanstvenom časopisu Physics of Fluids, a prenio ga je Science Alert.

Facebook Komentari