VIDEO Interpelacija Domovinskog pokreta oko vjetroelektrane Krš-Pađene, Vidović – Krišto: Plenkovićevo shvaćanje prava je jugoslavensko, ovo je primjer stravične korupcije

Sabor u poslijepodnevnom dijelu raspravlja interpelaciju Domovinskog pokreta (DP) o radu Vlade u vezi s projektom vjetroelektrane Krš-Pađene.

Od Vlade traže da Saboru dostavi sve ugovore i odluke vezane uz vjetropark Krš-Pađene te sve odluke Ministarstva energetike i zaštite okoliša i HERA-e vezane uz taj projekt.

Pozivajući se na izračune stručnjaka koje su angažirali, iz DP-a tvrde da će hrvatski potrošači u 14 godina isplatiti 2,2 milijarde kuna više nego što bi prema zakonom predviđenoj cijeni trebali platiti. Kao razlog tolike cijene navode “besramno pogodovanje i korupciju u režiji HNS-a, SDP-a i HDZ-a”.

Vlada je Saboru predložila da interpelaciju odbije, a resorni ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić opetuje kako su sva rješenja koja je o tom projektu 2017. donosilo tadašnje Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, koje je preuzeo, donesena nakon prethodne konzultacije s DORH-om, kao i da su ona pravomoćno potvrđena na sudu, u travnju 2019. godine.

MOST je tražio na početku stanku.

“Ministar Ćorić zabio je čavao u lijes energetske neovisnosti. On je na projektu Krš-Pađene pokazao kako se ne poštuje procedura i interesi RH. Ministar Ćorić, ministar ugroze, okoliša i energetike, a u ovom slučaju mu se dodalo i ugroze gospodarstva, čovjek je koji je to potpisao bez procjene studije na okoliš, samoinicijativno i omogućio pljačku ljudi na tim područjima”, poručio je Mostov Miro Bulj.

Od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića potom je dobio opomenu jer je zlorabio povredu Poslovnika kako bi replicirao HDZ-ovom Josipu Boriću.

Nakon toga je Karolina Vidović Krišto iz Domovinskog pokreta obrazložila zahtjev za interpelacijom.

“Karcinom korupcije se toliko proširio da je nepodnošljiv. Projekt je ogledni primjer. Započet je 2013. godine, a nastavljen je s Plenkovićevom Vladom”, izjavila je Krišto na početku rasprave.

Smatra da ugovor mora biti raskinut jer je nastao na temelju kriminalnog čina. ” U Hrvatskoj nisu nužno loši zakoni, ali se ne provode. Plenković i Marić…njihovo shvaćanje prava je jugoslavensko. Plenkovićev svijet su Tedeschi i investiror ovog projekta, ali podsjećam na onu: Možeš raditi što hoćeš, ali ne do kada hoćeš”, izjavila je Krišto.

Istaknula je da Vlada odbija predati dokumentaciju o projektu i pita se ako nemaju što skrivati zašto ne predaju dokumentaciju. Napominje kako je ovdje riječ o primjeru “stravične korupcije”.

Ministar Ćorić kazao je da su sve odluke vezano za projekt donesene za vrijeme Vlade Zorana Milanovića i ministra Vrdoljaka.

“Jako lijepo ste govorili gospođo Krišto no jedna stvar je govoriti lijepo, a drugo istinu”, kazao je Ćorić.

Jandroković je upozorio zastupnicu Krišto da zaštitnu masku nosi pravilno. “Vi ste danas kao predlagateljica, pa morate biti primjer. Dignite masku preko nosa”, upozorio je Jandroković zastupnicu, piše dnevnik.hr.

Zatim je uslijedila rasprava u kojoj je Krunoslav Katičić (HDZ) naglasio da je sve dešavalo 2013. godine.

– Tada ova Vlada nije donijela te odluke, te krucijalne odluke su donesene u vrijeme neke druge Vlade, poručio je.
Vidović-Krišto je ustvrdila da Vlada odbijanjem rasprave o možebitnim protuzakonitostima u projektu vjetroparka Krš-Pađene potvrdila da se “karcinom korupcije toliko proširio da je više nepodnošljiv”.

Odgovorio joj je HDZ-ov Branko Bačić rekavši da Vlada nije htjela biti teklič.

– Vama Vlada nije odbila interpelaciju jer nema što odbiti. Vama Vlada nije htjela biti teklič, nije željela biti dostavljač, kurir. Jer ovo što vi tražite ovom interpelacijom, temeljem zakona o pristupu informacijama, trebali ste zatražiti od HROPE-a, poručio je.

Pred saborske zastupnike stao je i ministar Ćorić koji je dao svoja objašnjenja.

– Netočan navod iz interpelacije je da su ugovori naknadno produženi, kao da je postojala obveza prilagodbe cijene definirana temeljom prethodno važećeg propisa. Sporni ugovori bili su sklopljeni za vrijeme mandata gospodina Milanovića a ne sadašnje vlade zbog čijeg se rada podnosi navedena interpelacija, odgovorio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

SDP-ovog Arsena Bauka je zasmetalo što je, kako je rekao, jedino Zoran Milanović imenovan imenom i prezimenom iz tog razdoblja

– Ostalo su institucije, HROTE, HERA, čak ni ime resornog ministra ne spominjete, ustvrdio je.

Oporbu je u vezi vjetroelektrane Krš Pađene zanimala i uloga Josipe Rimac.

– Zašto je državna tajnica Josipa Rimac u zatvoru i je li Josipa Rimac bila u Milanoviće voj Vladi 2013., zanimalo je Nikolu Grmoju iz Mosta.

– Sudski postupak koji će uslijedit će vrlo vjerojatno rasvijetliti njezinu krivnju ili nevinost u kontekstu svih događaja. Međutim, ideja da za ovaj projekt okrivite Vladu Andreja Plenkovića za činjenje ili nečinjenje u proteklim Vladama, to ne dolazi u obzir, rekao je ministar Ćorić.

Ministar financija Zdravko Marić pojasnio je ulogu financijskih institucija.

– Sve navedeno, i uz HBOR i što je ministar Ćorić rekao, Vlada predlaže odbijanje interpelacije, hvala lijepa, poručio je Marić.

A svoje će saborski zastupnici reći sutra tijekom glasovanja o raspravljenim točkama u proteklih tjedan dana.

Ćorić: Riječ je o odlukama koje su donošene tijekom 2013.

Uoči početka rasprave ministar Ćorić dao je izjavu novinarima. Kaže da ova Vlada nije nikoga vezano uz projekt Krš-Pađene, pa tako ni stranog investitora, dovela u povlašteni položaj.

– Mi ćemo to u raspravi i dokazati, poručio je dodajući da je iz dokumentacije jasno da su ključne odluke u ovom projektu i nizu drugih donesene krajem 2013. godine.

– Nije točna teza da se preko noći mijenjala tarifa, nego da je od odluke Vlade 31. listopada 2013. do početka provedbe odluke o smanjenju tarife ukupno devet projekata vjetroelektrana ušlo u ovaj povoljniji oblik subvencioniranja, rekao je dodajući da nije bilo izmjene tarife prije Badnjaka.

– Riječ je o odlukama koje su donošene tijekom 2013. i narednih godina neke od njih, to ćemo jasno naznačiti, naglasio je Ćorić.

DP predložio interpelaciju

Pozivajući se na izračune stručnjaka koje su angažirali, iz DP-a tvrde da će hrvatski potrošači u 14 godina isplatiti 2,2 milijarde kuna više nego što bi prema zakonom predviđenoj cijeni trebali platiti. Kao razlog tolike cijene navode “besramno pogodovanje i korupciju u režiji HNS-a, SDP-a i HDZ-a”.

Vlada je Saboru predložila da interpelaciju odbije, a resorni ministar Ćorić opetuje kako su sva rješenja koja je o tom projektu 2017. donosilo tadašnje Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, koje je preuzeo, donesena nakon konzultacije s DORH-om, kao i da su ona pravomoćno potvrđena na sudu, u travnju 2019. godine.

– Sva postupanja Ministarstva bila su u skladu sa zakonom nakon višestrukih konzultacija s DORH-om, a to je dokazano na dvije sudske instance i to je nešto na čemu ćemo inzistirati u saborskoj raspravi, poručio je.

Projekt Krš-Pađene, koji je 2003. pokrenuo austrijski investitor, 2012. preuzelo je energetsko društvo C.E.M.P. d.o.o. Na realizaciji tog projekta radile su institucije i mjerodavna ministarstva u vrijeme više vlada, prenosi HRT.

VIDEO Zaiskrilo oko Mostovog prijedloga za plaćanje DVBT-2 uređaja starijima; Odbijeni svi amandmani oporbe na rebalans, poslijepodne rasprava o Interpelaciji DP-a

Facebook Komentari