Podstanar iz kuće strave: Govorio je da mu je brat umro, nitko nije ni slutilo što se događa

Amerikanac (38) anđeoskog lica, kako su ga zvali oni koji su ga upoznali ili su mislili da ga poznaju, mjesecima prije nego što je otkriveno da u unajmljenoj kućici u Zagrebu izgladnjuje brata, drži ga vezanog u toaletu i kopa mu grob, govorio je okolo kako mu brat ima koronu. Ubrzo je tu informaciju dopunio rekavši da mu je brat od covida-19 umro te da mu je pripremio papire i transportirao tijelo avionom na posljednje počivalište gdje im leže pokojni roditelji.

Te navode Jutarnjem listu ispričalo je nekoliko amerikančevih zagrebačkih prijatelja i prijateljica s kojima je komunicirao tijekom lockdowna, ali i bivših susjeda. Sve njih šokiralo je to što “uglađenog stranca finih manira iz Los Angelesa koji im se činio kao dobri duh”, zapravo, uopće ne poznaju. I dok se Amerikančev stariji brat u bolnici polako oporavlja od šestomjesečne agonije izgladnjivanja nakon čega će uslijediti postupak deportacije u SAD, uspjeli smo donekle rekonstruirati zagrebački život 38-godišnjeg Amerikanca koji se trenutno nalazi u remetinečkom pritvoru.

Pojedine informacije o njemu sežu u 2010., kada je sklopio brak s jednom Zagrepčankom. O tome svjedoči i vjenčani list iz te godine koji je ostao zajedno s drugim dokumentima u kućici u kojoj je brata nasmrt izgladnjivao kako bi ga, pretpostavlja se, zakopao u metar duboku rupu u dvorištu kuće u najmu. Zahvaljujući susjedi koja je vidjela pothranjenog mladića vezanih ruku iza leđa kako puže po dvorištu i glavom skuplja otpatke hrane jezivi zločin izašao je na vidjelo 14. kolovoza ove godine, a muškarac koji je spao na 30 kilograma spašen je u zadnji čas.

Za prijatelje, poznanike, susjede i kolege 38-godišnji Amerikanac je bio umirovljeni američki vojnik koji skrbi o starijem autističnom bratu, a neki su ga unatrag tri-četiri godine upoznali i kao predavača engleskog jezika u jednoj uglednoj školi stranih jezika u Zagrebu. U toj je školi, kako su nam rekli, od sredine 2016. pa do sredine 2018. bio vanjski suradnik, ali su suradnju prekinuli kad su vidjeli da “nije zadovoljavao kriterije” i otad s njim nemaju nikakav kontakt.

– Upoznala sam ga na chatu proljetos, rekao mi je da je usamljen, da mu strašno nedostaje brat koji je nekoliko tjedana prije toga umro od korone, a da je zbog njega došao u Hrvatsku kako bi bolje živjeli radi nižih troškova života i medicinske skrbi. Sad kad se prisjećam svega, puno je bilo nelogičnosti u našem razgovoru, pa i kad mi je rekao da k njemu doma ne mogu doći jer da čeka podstanare da isele iz njegova stana na Pantovčaku – ispričala je jedna Amerikančeva prijateljica.

Druga prijateljica otkriva da se na nju lanjskog Božića naljutio kad mu je savjetovala da bi brata trebao dati na skrb u neki dobar dom.

– Vidjela sam da se gubi kad priča o bratu. I bilo je očito da mu je skrb za brata bila sve veći uteg, ali on mi je rekao da se ne brinem jer da on i cura kod koje žive sve to zajedno uspijevaju. Brata sam mu vidjela samo jednom preko kamere na videopozivu jer mi je pokušavao objasniti različite aspekte autizma. Iskreno? Sve dok nije objavljen članak o njemu, mislila sam da je brat o kojem skrbi mlađi od njega, a ne stariji.

Točno prezime mu ni dandanas ne znam, a kad sam mu jednom prilikom rekla da ću ga pokupit autom na poslu kako bismo otišli na piće, preduhitrio me i došao ispred mog radnog mjesta izlazeći taman iz tramvaja – rekla je druga prijateljica koja je iz razgovora s njim shvatila da u Americi ima dijete te da su mu roditelji poginuli u prometnoj nesreći, piše Jutarnji.

Facebook Komentari