24.5 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Medved: Dogovoren epidemiološki okvir za kolonu u Vukovaru; Capak: Uz pomoć redara...

Medved: Dogovoren epidemiološki okvir za kolonu u Vukovaru; Capak: Uz pomoć redara bit će praćeno nošenje maski i poštivanje distance

Nacionalni stožer civilne zaštite odobrio je okupljanje za Kolonu sjećanja u Vukovaru povodom čega se danas sastalo Vijeće koje je odlučilo o detaljima organizacije.

Druga sjednica Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj kao i sastanak na temu organizacije obilježavanja blagdana 18. studenoga, Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, održana je danas u Ministarstvu branitelja u 13 sati.

Na sastanku je bio i ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak.

Ministar Medved dao je izjavu medijima nakon sastanka. Kazao je kako su zaključci doneseni uvažavajući preporuke HZJZ-a.

“Ono što je na osnovu preporuke HZJZ-a i Stožera Grada Vukovara, kao i Nacionalnog stožera, da se u Koloni sjećanja nalazi do 500 sudionika. I to, vodeći računa o razmaku”, kaže Medved.

“Želim pri tome jasno naglasiti da pozivamo sve ljude koji žele odati počast i pijete žrtvama da iskoriste dane koji su pred nama i prije 18.11., a sve s ciljem smanjivanja ukupnog broja nazočnih osoba 18.11. u Vukovaru i Škabrnji. Isto tkao pozivam sve one koji žele odati počast u svojim gradovima i općinama, a poglavito onima u kojima se nalaze ulice s nazivom žrtava grada Vukovara i Škabrnje, da to učine u svojim mjestima, a pritom vodeći računa o mjerama koje su na snazi”, kazao je ministar i dodao:

“Ono što je važno za odlazak onih koji imaju u planu ići u Vukovar i Škabrnju jest da nisu planirani organizirani prijevozi, ni vlakom ni autobusom. Ukoliko bi netko odluči koristiti organizirani prijevoz, dužni su se pridržavati epidemioloških mjera, a uslijedit će kontrola kod dolaska u Vukovar. Važno je naglasiti naglasiti da svi imaju obavezu nošenja maski, poštivanja fizičkog razmaka”, istaknuo je.

Pored bolnice delegacija će imati mogućnost zapaliti svijeću, kazao je Medved.

“Početka programa u Vukovaru 18.11 bit će van kruga bolnice. Dakako da smo svjesni da ulaskom u krug bolnice riskiramo zdravlje bolesnika i kao odgovorni ljudi poštivat ćemo sve točke predviđene programom, a isto vodimo računa o zaštitu zdravlja, poglavito bolesnika. Program na groblju prilagođen je tako da što manji broj osoba na istom trenu. Sveta misa održat će se na groblju vodeći pritom računa da ne bude više od 500 ljudi, vodeći računa o tome da razmak sudionika svete mise bude u skladu s mjerama koje su na snazi”, kaže ministar.

To su osnovne preporuke i zaključci, kazao je ministar i dodao sljedeće: “I ovoj godini obilježit ćemo Dan sjećanja s osobnim pijetetom prema žrtvama”, zaključio je ministar, prenosi N1.

Nakon ministra govorio je Capak, kazavši da se pri organizaciji Kolone sjećanja vodilo računa da se većina događaja 18. studenoga održava na otvorenom, da se poštuje propisana distanca te da se maske nose i na otvorenom i u zatvorenom.

“Uz pomoć redara bit će praćeno nošenje maski i poštivanje distance. Neće biti organiziranog smještaja, a rad ugostiteljskih objekata bit će smanjen”, rekao je Capak, prenosi N1.

Vodeći računa o svemu, donijeli smo čitav niz aktivnosti i mjera. Pozivamo sve da ove godine s obzirom na epidemiološku situaciju razmisle o drukčijem načinu odavanja pijeteta žrtvama Domovinskog rata i Vukovara, rekao je Capak.

“Ovo je dan kad se svi trebmo zamisliti o svemu što se događalo ’91. i žrtve Vukovara i Škabrnje. Na bilo koji način što netko to smatra mjerom licemjerja, ja to ne bih komentirao”, rekao je Capak.

Najnovije

Još iz rubrike