Dramatično u Austriji: Nakon policijskog sata stiglo i novo pravilo za trgovine

Austrijsko ministarstvo zdravlja na čelu s ministrom Rudolfom Anschoberom izvijestilo je u utorak prijepodne javnost da od sutra (srijeda 0 sati) sve trgovine u Austriji smiju raditi samo do 19 sati navečer. Izuzetak su benzinske postaje, automati i trgovine na kolodvorima i zračnim lukama koje nemaju više od 80 četvornih metara prodajne površine, piše Večernji.

„Ograničenjem radnog vremena želi se postići da se prije stupanja zabrane izlaska na ulice može pravovremeno obaviti kupnja, s ciljem da se odredbom što je moguće više smanji mobilnost navečer i u noćnim satima“, stoji u priopćenju ministarstva, uz dodatak kako će time kako kupci tako i zaposlenici imati dovoljno vremena da stignu do svojih stanova i kuća.

„Cilj ove odredbe jest pridržavati se ograničenja izlaska i tako postići daljnje smanjenje svih socijalnih kontakata koji nisu nužno potrebni“, navodi isti izvor u nastavku.

Zabrana izlaska na ulice od 20 sati navečer do 6 sati ujutro stupila je na snagu prošli utorak i vrijedi 10 dana, odnosno do 12. studenoga. Kako se doznaje iz krugova bliskih ministarstvu zdravlja, produljenje zabrane izlaska na ulice u Austriji za sljedećih deset dana u isto vrijeme praktički je „već fiksno“, tvrde domaći mediji. U to nitko živ u Austriji i ne sumnja s obzirom na stalan dramatičan rast i rekordne brojke novozaraženih, hospitaliziranih i pacijenata u intenzivnoj njezi.

Sindikati i gospodarska komora već su prošli tjedan tražili skraćivanje radnog vremena trgovina i njihovo zatvaranje u 19 sati navečer, na što se se ministarstvo zdravlja prvotno oglušilo. Stoga su danas objavljeno ograničenje ministarstva nazvali „žalosnom igrom“.

Share This Article