VIDEO Milanović: Plenković neka proba preko kotlovnice poslati dopis i kantu ugljena; Da Hrvat ili Hrvatica uz Bidena može biti za Trumpa. To ne mogu shvatiti

Predsjednik države Zoran Milanović dao je intervju ekskluzivno za Večernji TV. Komentirao je najnovija prepucavanja na relaciji Pantovčak – Banski dvori te je odgovorio hoće li se ovog tjedna održati sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Na pitanje hoće li se sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost održati ovaj tjedan, Milanović kaže:

“Neću vam krenuti odgovarati na takav način, mislim da ćemo se morati vraćati i svaki put ću se vraćati na početak kako bi ljudima što jasnije ponovio što se događalo i kako bi vidjeli gdje je istina, što kaže zakon i vjerujem da će, ukoliko se toga budemo držali, biti sve puno jasnije”, rekao je predsjednik za Večernji list.

Dodao je kako ‘smo od devetog mjeseca imali svašta’.

“Imali smo situaciju sa privođenjem jednog većeg broja ljudi, viđenijih ljudi, poznatijih ljudi… saznali smo da premijer nema pojma o istragama najveće magnitude koje se vode, što naravno ne vjeruje nitko. Ne znaš je li gore to da on to ne zna ili govori neistinu da ne zna. Ništa nije poduzeto godinu dana i tako je počelo. Onda se dogodio napad na zgradu Vlade, na policajce. Podredno, moguće da je i predsjednik Vlade bio nekakva meta”, rekao je i dodao da iz onog što znamo da je ‘napadač jedna očajna, sluđena mlada osoba za koju se i možda nije moglo zaključiti da bi bila sklona napraviti takvu stvar’.

“Po internetu je pretraživao svašta, pa i Pantovčak. Odlučio se za Vladu jer, sada ja mogu spekulirati kao i što svi spekuliramo, zato što je tamo najlakši pristup. Upozoravao sam nekoliko puta da se osiguranje pojača. Kada se taj grozni čin dogodio nazvao sam predsjednika Vlade i izrazio podršku”, rekao je Milanović i dodao da je Plenković rekao da on tu podršku nije doživio tako.

“Dogovorili smo se da nećemo inzistirati na vijeću za nacionalnu sigurnost – rekao je Plenković i dodao: ‘Međutim, čovjek je otišao dan kasnije u Bruxelles i u jednom sluđenom ispadu me optužio da zbog nekakve izjave iz 2016. godine ja snosim odgovornost. To je najluđi napad koji je pamtim u hrvatskoj politici u zadnjih 20 godina”, rekao je Milanović.

Kazao je i kako je nakon toga smatrao da je ‘vrijeme za Vijeće za nacionalnu sigurnost kao krovno tjelo’.

“Predsjednik Vlade je to na jedan bezobrazan način odbio. Onda je sazvao, protivno zakonu, koordinaciju sustava domovinske sigurnosti koja služi isključivo kao provedbena ruka Vijeća za nacionalnu sigurnost. Sam je rekao da je došlo do radikalizacije u Hrvatskoj. To je jedna konzilijarna dijagnoza koju ne može postaviti nitko sam. Spustio je to na jednu niže tijelo kojem nije predsjedavajući već je tom tijelu nadređeno Vijeće za nacionalnu sigurnost u kojem sam, ako ćemo formalno gledati, ja predsjedavajući. To tijelo je donijelo nekakav zaključak, koje je poslalo natrag Vladi, dakle sve mimo procedure i mimo zakona”, izjavio je Milanović i dodao da je na tom tijelu ‘iz kolegijalnosti bio prisutan’ i njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost. Rekao je i kako mu te zaključke nisu dostavili osobno, a što su trebali po zakonu.

Milanović je rekao kako premijer najavljuje preko medija pozive te da on ‘nije dobio ništa’. Rekao je kako on ‘vrlo smišljeno i u skladu sa zakonom’ postupa cijelo vrijeme. Na pitanje hoće li on reći to da Plenković želi mimo njega uređivati pitanja od nacionalne sigurnosti odgovorio je: ‘Apsolutno. Zar to nije očito’.

“Ali to ne može tako, ja sam tu da branim demokraciju”, rekao je. Kazao je i kako je apsolutno važno da se održi ta sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost te da je on dao sve od sebe da se ona održi. Govoreći o ‘sukobima’ Pantovčaka i Banskih dvora rekao je kako je ovo što on radi ‘nužna obrana’ i da je to ‘daleko od prekoračenja’.

“Što se tiče prepucavanja, nikakav dopis Andreja Plenkovića meni, po uzoru na ono kako sam se ja obratio njemu, formalno nije došao. Sljedeće preko kotlovnice neka pošalje dopis ovdje i kantu ugljena”, rekao je predsjednik.

Kazao je kako je to sve posljedica ‘divljačke uvrede, na koju svaka osoba koja ima mrvicu dostojanstva, mora reagirati’. Govoreći o koronavirusu i stanju u zdravstvu rekao je kako je ‘stanje teško’ te da će biti ‘još jedan val’.

“Ovo nije gotovo, ove stvari dolaze u dva do tri vala. Nismo pobijedili koronu kao što se hvastao predsjednik Vlade ljetos. Ona se vratila, tu je i s tim se ne živi normalno. Mi smo u izvanrednom stanju u kojem se donose izvanredne, neuobičajene mjere i za to je potrebna viša razina koordinacije i suglasnosti nacije, države i državnog aparata i Sabora. Je l’ sad jasno što sam govorio”, rekao je Milanović.

Govorio je i o izborima u SAD-u, a prisjetio se i da je primio Joa Bidena 2016. godine u Vladi, kao premijer. – Zadržao se sat vremena duže, kasnio je ovdje (Pantovčak), nikad ne bih rekao da će biti predsjednik Amerike. Ne zbog pameti koja je velika. Pričali smo o svemu, razgovarali o duljini trajanja pravnih škola u Americi. Taj detalj pamtim– kazao je Milanović koji je jedan od rijetkih koji je Bidena podržao već u kampanji. Štoviše, to su uz Milanovića napravili jedino finski predsjednik, argentinski predsjednik i predsjednik Palestinske samouprave.

– Drago mi je zbog toga– komentirao je predsjednik. Za Bidena je kazao da je čovjek koji je 90-ih godina govorio vrlo argumentirano, otvoreno istinu vezano za agresiju Miloševića na ovim prostorima.

– Sad vidim nervozu da je on neprijatelj Srba. Kladim se da nije. prvi sam put za njega saznao 90-ih, kad sam bio diplomat i pratio što govori. On je bio na strani istine i činjenica, a tek onda na strani Hrvatske – kazao je Milanović. Na pitanje koliko njegova pobjeda može značiti za Hrvatsku rekao je da ona znači za svijet.

– Mi smo stabilni, i to ne pacijent nego zemlja, sa svojim problemima. U okviru EU puno je toga zadanom, nije tu Amerika presudno bitna. Drago mi je da je pobijedila ta jedna razumna struja koja se ponaša na način da kažeš sve što ti padne na pamet. I ja često kažem što mi padne na pamet, ali ne vrijeđaš posebno sustavno invalide, manjine– kazao je Milanović.

Kako bi mogao završiti Donald Trump, kakva je njegova budućnost? Milanović je rekao kako bi Trump mogao završiti ‘tamo gdje je i došao, u polusvijetu’.

– Bogati polusvijet, ali polusvijet – rekao je i dodao da ne očekuje nerede.

– Vrijeđa vas, ruga vam se. Radi budale od vas. Promotor je događaja koji su za svakog kršćanina od vjere s one strane morala… tuče se s onim hrvačima po ringu u 60. godini života – rekao je.

Rekao je da ne zna zašto je slovenski predsjednik Janez Janša čestitao Trumpu na pobjedi odmah nakon izbora, ali da je on ‘ok’ u odnosima s Hrvatskom.

– Da Hrvat ili Hrvatica uz Bidena može biti za Trumpa. To ne mogu shvatiti. A posebno ne one koji su deklarirani vjernici i ljudi pijeteta. Pa kako možeš glasati za tog čovjeka i kako možeš biti protiv Bidena koji se u najtežim trenucima Hrvatske povijesti ponašao onako kako nama odgovara – rekao je.

Facebook Komentari