Japanski političar Jo Baiden postao internetska senzacija: Čini mi se kao da sam i ja pobijedio!

Izborna pobjeda Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima donijela je i nevjerojatnih pet minuta slave lokalnom političaru u Japanu. Njegovo ime je Yutaka Umeda (73) i gradonačelnik je Yamata, malog grada na jugozapadu zemlje, a preko noći postao je glavna internetska senzacija nakon što je primijećeno da se kanji znakovi, koji se koriste za pisanje njegova imena, mogu izgovarati i kao: “Jo Baiden”.

Gospodin Umeda navodno nije imao pojma da je uspostavljena veza između njegova i Bidenova imena sve dok mu obitelj nije rekla da je upravo on u trendu na društvenim mrežama.

– Osjećam neku vrstu povezanosti s novim američkim predsjednikom, čini mi se kao da sam i ja pobijedio na izborima – rekao je pomalo zbunjeni japanski političar novinskoj agenciji Kyodo, kako prenosi The Guardian.

Inače, kanji znakovi potječu iz Kine, koriste se u modernom japanskom jeziku i često se mogu fonetski očitati na nekoliko različitih načina.

Gradonačelnik Umeda također ističe kako se nada da će njegovo “udruživanje” s novim predsjednikom SAD-a donijeti njegovu gradu s oko 15.000 stanovnika isto priznanje kakvo je svojedobno uživao japanski ribarski grad Obama, koji dijeli ime s bivšim američkim predsjednikom Barackom Obamom.

On je 2009., kad je boravio u Japanu, posjetio taj grad, a stanovnici su njemu u čast dizajnirali tematske štapiće za jelo i druge suvenire s Barackovim imenom i likom.

A ovih dana Umeda pak prima brojne čestitke povodom Bidenove pobjede na izborima.

– Iako postoji ogromna razlika između posla američkog predsjednika i onoga što ja radim kao gradonačelnika Yamata, naša strast je ista – izjavio je.

Japanski premijer Yoshihide Suga bio je među prvim svjetskim čelnicima koji su čestitali “pravom” Joeu Bidenu, prenosi Jutarnji.

Facebook Komentari