Grlić-Radman: Glavni izazovi za zemlje Zapadnog Balkana povezanost, zelena i digitalna transformacija i konkurentnost

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u ponedjeljak, 9. studenoga 2020. godine, na virtualnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica Berlinskog procesa. U fokusu rasprave bile su teme izgradnje povjerenja i jačanja regionalne suradnje putem kontakata i mobilnosti – prvenstveno među mladima i civilnim društvom kao nositeljima planiranih promjena. Sudionici su potvrdili potporu projektima i programima za mlade te su se založili se za buduće jačanje regionalne suradnje, ekonomskog prosperiteta i europskog puta država Zapadnog Balkana.

U svom izlaganju ministar Grlić Radman pozdravio je prvo supredsjedanje Bugarske i Sjeverne Makedonije u okviru Berlinskog procesa i naglasio kako regionalni karakter ovoga projekta sada dolazi do punog izražaja i predstavlja kontinuitet prijašnjih napora usmjerenih prema jačanju dobrosusjedskih odnosa i regionalne suradnje, kao i europskoj perspektivi država Zapadnog Balkana. Ministar je izdvojio Ekonomski i investicijski plan za Zapadni Balkan, koji je 6. listopada ove godine usvojila Europska komisija.

„Pozdravljamo donošenje Ekonomskog i investicijskog plana za Zapadni Balkan, koji je najavljen na Zagrebačkom summitu u svibnju, a koji će potaknuti gospodarski rast i ubrzati proces gospodarske konvergencije država Zapadnog Balkana s Europskom unijom“, istaknuo je ministar. Dodao je kako je Zagrebačkom deklaracijom naglašena važnost produbljivanja gospodarske integracije u regiji te je Ekonomski i investicijski plan za Zapadni Balkan važan dio europskog puta tih država.

„Povezanost, zelena i digitalna transformacija i konkurentnost prepoznati su u ovom planu kao glavni izazovi za zemlje Zapadnog Balkana, a njihovo rješavanje učinit će regiju privlačnom za ulaganja te će ispuniti njezin gospodarski potencijal“, istaknuo je ministar.

Ministar je naglasio važnost poboljšanja perspektive mladih, kako bi se osigurala stabilnost i održivost razvoja u regiji. „Svaki ozbiljan pokušaj osiguravanja napretka regije mora biti usredotočen na mlade. Potrebno im je osigurati kvalitetno obrazovanje, jednake prilike, stabilno i sigurno okruženje te mobilnost“, zaključio je ministar Grlić Radman, piše MVEP.

Share This Article