26.7 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Fižulić: Capak će ući u povijest sa svojom izjavom da lockdown ne...

Fižulić: Capak će ući u povijest sa svojom izjavom da lockdown ne pomaže

Bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić gostovao je u Novom danu i komentirao stanje s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj.

“Hrvatska se nalazi među pet najpogođenijih država u Europi, u društvu smo s Belgijom, Češkom, Slovenijom i Francuskom. Ako gledate tu grupu država, u proteklih smo tjedan dana mi imali najbrži porast broj novih slučajeva. Ako se gleda 14-dnevni kumulativni zbroj novozaraženih u proteklih 14 dana, onda je u Hrvatskoj taj porast u zadnjih 7 dana bio 50 posto, a u Belgiji ga nije bilo, a ova laž koja se prodaje da je u Hrvatskoj došlo do pada, gdje je taj pad?”, upitao je Fižulić.

“Nema nijednog temelja na koji se mogu pozvati da je Hrvatska na vrhuncu epidemije. Ako govorimo o znanstvenom savjetu Vlade, od njih 11, osmero je imalo jedno mišljenje, a njih troje, koji su bliski Vladi, Capak, Lauc i Radman, imali su drugačije mišljenje. O svemu osobno odlučuje premijer Andrej Plenković. Što se pojavulje u javnosti je više propaganda, a to ne možemo priznavati utemeljenim zdravstvenim istraživanjima”, rekao je Fižulić.

Istaknuo je da je Hrvatska u crvenoj zoni i da uskoro više neće imati bolničkih kapaciteta za oboljele od covida. “Prema javno dostupnim podacima izvana, ne i iz Hrvatske, prijavljeno je da imamo 4000 ležajeva za oboljele od covida. Ovim tempom, kažu to i udruge liječnika, to bi bilo popunjeno do konca ovog mjeseca i dolazimo do ključnh problema, ako se Vlada skriva iza toga da lockdown nije dobro rješenje, mogla je smanjiti potrošnju u studenom, a ne u prosincu”, rekao je Fižulić.

“Ako Hrvatska s ovakvim brojem zaraženih, nećemo u 12. mjesecu imati ovaj stupanj gospodarskih sloboda i kretanja građana kakvo imamo danas, a prosinac je za potrošnju i BDP bitno značajniji mjesec od studenog i doći ćete u situaciju da će Hrvatska biti jedna od država koja će imati najveće restrikcije u prosincu, a kako će naši iseljenici doći u Hrvatsku, ako Hrvatska i dalje bude na crvenoj listi?”, upitao je Fižulić.

“Capak će vjerojatno ući u povijest sa svojom izjavom da lockdown ne pomaže. To je na nivou izjava Donalda Trumpa s početka pandemije, pa znamo kako je ta cijela priča završila. Hrvatska je pretekla SAD po broju zaraženih na 100.000 stanovnika i danas je Amerika u boljoj situaciji nego Hrvatska. Hrvatska politika je riskirala u ljeto i to je moglo imati nekog rezona jer smo imali bar dio turističke sezone. Ova sadašnja politika koja je kontra svih ostalih u Europi je potpuno besmislena”, rekao je Fižulić.

“Nakon 9 mjeseci pandemije nismo uspjeli naći model održavanja zemlje na životu, a istovremeno štićenja najslabijih. Kakav je to hrvatski način života? Koliko popijenih kava ili prodanih kaputa treba staviti na jednu stranu vage, da bi na drugu stavili broj preminulih?”, upitao je.

Najnovije

Još iz rubrike