Prosvjedi protiv mjera prerasli u žestoke sukobe s policijom

Jučer je u Leipzigu trebao biti održan miran prosvjed protiv mjera koje su u Njemačkoj uvedene kako bi se spriječilo širenje epidemije korona virusa. Organizatori su dobili dopuštenje za prosvjed na kojem bi se okupilo maksimalno 16.000 uz nošenje maski i držanje distance. No sudionici se toga nisu pridržavali.

Prema raznim procjenama okupilo ih se od 20.000 do 45.000, a gotovo nitko nije nosio maske niti je bilo razmaka među sudionicima. Zbog toga je policija u 15.35 naredila da se prosvjednici raziđu.

Mnogima se to nije svidjelo. Prosvjednici, među kojima su se prema navodima medija nalazili i nogometni huligani, neonacisti, ali i lijevi ekstremisti, nisu željeli odustati te su izbili sukobi s policijom i nemiri koji su potrajali do kasno u noć.

Da bi zauzdala prosvjednike policija je koristila specijalne jedinice na konjima, pse i sprej suzavac. Demonstranti su pak, s druge strane, policiju napadali kamenim blokovima i pirotehnikom.

Na nekoliko mjesta u gradu postavili su improvizirane barikade koje su zatim zapalili. Kako nisu dozvoljavali pristup vatrogascima policija je reagirala vodenim topovima kako bi razbila barikade.

Oko ponoći situacija se počela smirivati. Demonstranti su oštetili mnogo automobila i zapalili brojne kontejnere sa smećem, a ima i druge materijalne štete. Napadnuti su i brojni novinari. Podataka o broju ozlijeđenih i uhićenih još nema. Strahuje se da bi se nasilne demonstracije mogle ponoviti i danas, prenose 24sata.

Share This Article