Iz Slovenije dobre vijesti: Dočekali smo taj dan, mjere su djelotvorne

Jelko Kacin, glasnogovornik Vlade za COVID-19, optimističan je nakon objave da je u Sloveniji tek 889 novozaraženih osoba.

“Dočekali smo dan u kojem je broj zaraženih već drugi put palo ispod tisuću. Testiranja je bilo manje, a mjere su djelotvorne”, poručio je Kacin.

Udio pozitivnih osoba među testiranima je 22,69 posto. U Sloveniji je trenutno1125hospitaliziranih pacijenata, od čega ih je 176 na odjelima intenzivnenjege. Na respiratoru su 123 pacijenta.

Slovenija je zbog snažnog širenja epidemije uvela stroge mjere poput policijskog sata i zabrane kretanja između pojedinih općina. Zbog strogih mjera u gradovima se posljednjih dana prosvjedovalo. Najžešće je bilo u Ljubljani gdje je bilo ozlijeđeno više ljudi, a prosvjednici su, osim policije, napadali i novinare.

U Bosni i Hercegovini u nedjelju je potvrđeno nešto višd od 1200 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 19 zaraženih osoba umrlo je u posljednja 24 sata, podaci su entitetskih zavoda za javno zdravstvo.

Od subote su provedena testiranja na oko 2700 uzoraka, a zaraza je potvrđena kod 665 osoba iz Federacije BiH te kod 537 iz Republike Srpske.

Vikendom se u BiH uobičajeno provodi manji broj tetsiranja pa je manja i brojka zaraženih koja iz toga proistječe.

Ranije ovog tjedna u pravilu je dnevno testirano više od 4000 uzoraka, a dnevni broj zaraženih varirao je između 1700 i 1900. U cijeloj zemlji trenutačno se aktivnim smatra nešto više od 30 tisuća slučajeva zaraze.

Ukupni broj slučajeva zaraze u BiH od izbijanja epidenije u ožujku sada je blizu 64 tisuće a broj onih koji su umrli uslijed zdravstvenih komplikacija prouzročenih virusom SARS-CoV-2 je prešao tisuću i pol.

Nisu se ostvarile crne najave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je još sinoć prognozirao da bi broj novozaraženih danas mogao premašiti 3000. U Srbiji je, prema službenim podacima, potvrđeno 2112 pozitivnih slučajeva u posljednja 24 sata.

Testirano je 8299 osoba, a 10 je preminulih. Na respiratorima je trenutno 106 pacijenata, odnosno 31 više nego u subotu, piše Dnevnik.hr

Facebook Komentari