Imate li ponekad osjećaj da vas boli kosa? Evo u čemu je zapravo problem i kako ga riješiti

Ako ste ikad osjetili, onda definitivno znate o čemu pričamo bez mnogo objašnjavanja. Iako zvuči pomalo čudno, bol u kosi zapravo je česta pojava, a liječnici tvrde kako iza nje stoji nekoliko uzroka. Bol zapravo potječe iz vlasišta.

– Bol u folikulama nemoguće je razdvojiti od vlasi pa se zato javlja osjećaj kao da vas boli kosa, tvrde stručnjaci za Allure. Srećom, postoje načini kako tu bol olakšati, a nekoliko savjeta donosimo u nastavku.

Raspustite kosu

Čvrsto svezana kosa jedan je od najčešćih uzroka bolnog vlasišta – visoki rep, pletenice, stroge punđe… Svaka od frizura može oštetiti folikule kose, što zatim dovodi do bolova u samoj kosi. Umjesto čvrsto stilizirane kose u repu, bolji su odabir ležerne frizure, a ako su visoki rep i stroge punđe nezaobilazan odabir, ne bi ih trebalo nositi više od nekoliko dana u tjednu, kao ni cijeli dan, odnosno noć. Stručnjaci preporučuju i suzdržavanje od spavanja sa svezanom kosom jer napetost u kosu može izazvati bol. Naime, upala se širi od žilica u vlasištu na živce folikula kose, što zatim izaziva bol.

Napravite pauzu od proizvoda za kosu

Iako je suhi šampon jedan od najboljih saveznika u danima kad ne stignemo oprati kosu, njegovo pretjerano korištenje može izazvati suprotan učinak. Suhim šamponom volimo “kupiti” još jedan dan bez pranja kose, ali česta upotreba može utjecati na folikulu kose jer ga mnogi stavljaju na vlasište, a ne samo na pramenove kose. To potiče stvaranje bakterija, posebno ako se miješaju sa znojem, a rezultat su upale, svrbež i bol.

Perite kosu kvalitetno i često, ali ipak – ne prečesto!

Kad je riječ o pranju kose, uvijek se javlja dvojba – koliko je često treba prati? S jedne strane, želimo da bude čista, dok s druge strane ne želimo uništiti prirodnu pH ravnotežu kose, što može biti još jedan od uzroka za bolnu kosu. Prečesto pranje kose isušuje vlasište, što može dovesti do perutanja kože, a u težim slučajevima i do seboreičnog dermatitisa. Ako i morate prati kosu na dnevnoj razini, odaberite šampon lakših i nježnijih formula koje neće oštetiti barijeru kože.

Migrena kao podražaj

Stručnjaci tvrde kako je bol u kosi češća kod onih koji pate od migrene. Tu se javlja fenomen koji se zove alodinija i prisutna je kod dvije trećine osoba koje pate od migrene – bol uzrokovana običnim dodirom. Stručnjaci za Allure tvrde da kod ovog medicinskog fenomena svi podražaji, koji inače nisu bolni, to postaju – nošenje šešira, češljanje, visoki rep, pranje kose…

Bez obzira na to koji je uzrok boli u kosi, stručnjaci imaju jednak zaključak za svaki uzrok – raspustite kosu što je češće moguće jer i folikule kose trebaju svoje vrijeme za odmor obnovu, piše Večernji.

Facebook Komentari