Bizarna alergija: Umalo je umro zbog izlaska iz tuša na hladnoću

Kada se preselio iz Mikronezije, otočna država u Tihom oceanu, u Kolorado, ovaj nepoznati muškarac nije bio samo nenaviknut na hladnije vrijeme, već je bio i alergičan na njega, prenose 24sata.

Ponekad bi mu izbacio osip kada bi bio izložen hladnom zraku, navodi se u izvještaju objavljenom u Journal of Emergency Medicine.

Ali, njegova alergija, tehnički nazvana urtikarija na hladnoću, jednog je dana postala opasna po život kad je izašao iz vrućeg tuša u hladniji zrak i srušio se. Njegova obitelj pronašla ga je na podu kupaonice. Bio je prekriven osipom i imao poteškoće s disanjem.

Doživljavao je anafilaksiju – akutnu, po život opasnu, alergijsku reakciju.

Na hitnoj su mu liječnici dali infuziju epinefrina i primili ga na odjel intenzivne njege.

Na kraju su liječnici potvrdili sumnju na dijagnozu hladne urtikarije / anafilaksije pomoću ‘testa kockica leda’. Test uključuje stavljanje kocke leda na kožu pacijenta na nekoliko minuta. Ako se osip razvije, osoba je alergična na hladnoću.

Urtikarija na hladnoću je rijetka, ali se liječi i često je privremena. Pogađa manje od 1% stanovništva, uglavnom djecu i adolescente, tvrde istraživanja, a obično prolazi za nekoliko godina.

Stanje je rijetko nasljedno, a uzrok je uglavnom nepoznat, navodi Nacionalna organizacija za rijetke poremećaje.

Često je popraćena drugim alergijama, ali nije uvijek brzo dijagnosticirana, jer ljudi prije svoj osip pripisuju hrani ili lijekovima, piše Insider.

Facebook Komentari