Završne riječi na suđenju za Fimi Mediju: Svjedoci smo reprize jednog izblijedjelog slučaja

U ovom ponovljenom postupku, mi smo sudionici reprize jednog izblijedjelog slučaja. Kada je ovaj postupak prije 10 godina počeo, bio je izuzetno značajan s dva aspekta. Prvi aspekt je da je u njemu optužen Ivo Sanader, za kojeg tužiteljstvo tvrdi da se pozivao na svoj neprikosnoveni autoritet kako bi drugima davao naloge koji su oni bespogovorno provodili. A drugi je aspekt da je optužen i HDZ koji je u proteklih 30 godine determinirao političke odnose u Hrvatskoj te je imao koncentraciju moći preko koje je mogao ishodovati alimentiranje sredstava ne nezakonit način – kazao je Čedo Prodanović, branitelj Ive Sanadera.

Prodanović je zajedno s Jadrankom Sloković jučer na zagrebačkom Županijskom sudu iznio završnu riječ na ponovljenom suđenju za aferu Fimi medija. Osim Sanadera i HDZ-a, još su optuženi Mladen Barišić, Branka Pavošević i Ratko Maček. Sanaderovi odvjetnici detaljno su analizirali provedeni dokazni postupak te su ustvrdili kako smatraju da nisu dokazani navodi optužnice.

– U ovom predmetu pojedini optuženici i svjedoci zaključili su formalne ili neformalne sporazume s tužiteljstvom, a da je tome tako vidi se iz prijedloga izuzetno blagih kazni koje su pojedinim optuženicima izrečene na prvom suđenju. Ivan Jarnjak je fantomski nestao iz ovog postupka iako je on bio ključna osoba stranke za financije, a da je Barišić predao oko 15 milijuna kuna Sanaderu nema nikakvih materijalnih dokaza – ustvrdio je Prodanović.

Da USKOK nije dokazao svoje optužbe smatraju i Tihomir Rubeša, branitelj Ratka Mačeka i Neven Gotal, branitelj Branke Pavošević. Rubeša je kazao da se optužbe protiv Mačeka temelje na iskazu B. Pavošević iz istrage koje je ona povukla na glavnoj raspravi. Kazao je i da je za optužbu da je Maček bio član zločinačke organizacije nastupila apsolutna zastara pa je zatražio da se Mačeka oslobodi optužbe, jer kako tvrdi Rubeša, za nju nema dokaza.

Gotal je također ustvrdio kako smatra da USKOK nije dokazao djela koja se B. Pavošević stavljaju na teret, dok je Krešimir Vilajtović zatražio da se protiv Nevenke Jurak obustavi postupak jer je u međuvremenu preminula. Suđenje se nastavlja u ponedjeljak kada završnu riječ treba iznijeti obrana Mladena Barišića, nakon čega će se znati i kada će biti objavljena nepravomoćna presuda, piše Večernji.

Facebook Komentari