Zatvara se područje gdje je otkriven mutirani oblik koronavirusa: Cijeli svijet gleda u nas

Mutirani oblik koronavirusa koji je pronađen u kanadskim kunama u Danskoj proširio se na 214 osoba, piše Daily Mail.

Danska je objavila da će više od 280 tisuća žitelja Sjevernog Jutlanda zbog straha od potencijalnog daljnjeg širenja virusa ući u lockdown.

Premijerka Danske Mette Frederiksen rekla je da će lockdown obuhvatiti sedam jedinica lokalne samouprave u Sjevernom Jutlandu. Građanima je rečeno da se ne udaljavaju svojih prebivališta. Dodala je da je drugim žiteljima Danske rečeno da ne putuju u tu regiju te da će se privremeno zatvoriti tamošnji restorani i kafići. Javni prijevoz također neće raditi, a vlakovima i autobusima neće biti dopušteno ni ulaženje ni izlaženje iz regije. Neki će školarci u školu ići online.

Predviđa se da bi lockdown mogao trajati mjesec dana.

“Od vas u Sjevernom Jutlandu tražimo da napravite nešto potpuno izvanredno. Oči cijelog svijeta uperene su u nas”, rekla je Frederiksen.

Ta izjava dolazi nakon što je Vlada objavila da će reducirati populaciju kanadskih kuna kako bi smanjila rizik od širenja mutiranog oblika koronavirusa na ljudi. Kanadskih kuna u Danskoj ima približno 17 milijuna.

Mutirani oblik koronavirusa u četvrtak je u toj regiji otkriven kod 11 osoba.

Frederiksen je u srijedu rekla da bi mutirani oblik virusa mogao imati ozbiljne posljedice za cijeli svijet te da je odluka da se reducira populacija kanadskih kuna bila nužna. “Imamo veliku odgovornost prema vlastitom stanovništvu, a sada kada je mutacija otkrivena imamo i još veću odgovornost prema ostatku svijeta”, rekla je premijerka Danske. “Mutirani oblik virusa koji je pronađen u kunama mogao bi predstavljati rizik za buduća cjepiva. Ako ne poduzmemo nešto, mogao bi se iz Danske proširiti u druge zemlje.”

Uzgajivači kanadskih kuna u petak su prosvjedovali u gradu Holstebrou tako što su traktorima zakrčili prometnice. Danska je jedna od najvećih izvoznica krzna kanadskih kuna u svijetu te svake godine proizvede 17 milijuna jedinica krzna.

Gradonačelnik municipija Vesthimmerland u Sjevernom Jutlandu Per Back Laursen u četvrtak je rekao da tu regiju čekaju “mračna vremena”. “Do prije nekoliko dana imali smo malo zaraženih, ali je situacija najednom izmakla kontroli. Bit će to mračno vrijeme.”

Velika Britanija objavila je u petak da zbog pojave mutiranog oblika koronavirusa i prijenosa istog s kuna na ljude Dansku uklanja s popisa zemalja u koje se može sigurno putovati.

Znanstvenici kažu da su mutacije virusa uobičajene i najčešće bezazlene. Neki su stručnjaci svejedno pozvali svoje danske kolege da objave više informacija o ovom slučaju kako bi analiza moga biti temeljitija.

Danske vlasti kažu da mutirani virus ne uzrokuje teži oblik Covida-19, ali da ga antitijela ne napadaju onom jačinom kojom napadaju normalnu inačicu.

Djelatnici u zdravstvu u Sjevernom Jutlandu vjeruju da oko pet posto stanovnika u sebi nosi mutirani oblika virusa.

Profesor epidemiologije na Sveučilištu Roskilde Viggo Andreasen kaže da postoji dobra šansa da će mutirani oblik virusa sam nestati ako se suzbije njegovo širenje, prenosi Jutarnji.

Share This Article