VIDEO Pogledajte što je Joe Biden 90-ih govorio o srbijanskoj agresiji: Milošević je ratni zločinac. Mladić je ratni zločinac. Nije ništa bolji od Himmlera

Joe Biden na korak je do osvajanja američkih predsjedničkih izbora, ali prije toga bio je potpredsjednik za vrijeme Obamine administracije, ali i dugogodišnji senator države Delaware.

U govoru starom 25 godina koji je održao u američkom Senatu 13. prosinca 1995. godine osvrnuo se na velikosrpsku agresiju na prostorima tadašnje Jugoslavije, a ostalo je zapamćeno da je bio i među prvima koji je Slobodana Miloševića nazvao ratnim zločincem, prenosi Večernji list.

Rasprava se ticala slanja američkih vojnih postrojbi u BiH. Biden u videu kaže da je svjestan da je kolegama već dosadan jer već tri godine govori o toj temi, ali zaključio je da vrlo dobro zna što se događa i da je rat izazvala upravo velikosrpska politika.

”Mladić je ratni zločinac. Nije ništa bolji od Himmlera, ništa bolji od Goebbelsa. On je ratni zločinac! Karadžić je ratni zločinac. A dodao bih još i da je čelnik Srbije Milošević također ratni zločinac, iako on jedini još nije optužen”, rekao je tada senator Biden.

Biden je zločine otvoreno nazvao genocidom i prozvao tadašnju administraciju i one koji su podupirali rat da se boje upotrijebiti tu riječ. Sarajevo je, objašnjava Biden u videu, posjetio s kolegom senatorom Bobom Doleom gdje se u bolnici uvjerio da srpski snajperi gađaju civile i kao dio planiranog teroriziranja stanovništva.

Kako mu je pomogao hrvatski svećenik?

U svojim memoarima ”Promises to keep” Biden je spomenuo da mu je situaciju u tadašnjoj Jugoslaviji pomogao shvatiti Ilija Živković, hrvatski svećenik koji je u to vrijeme od 1984. do 1994. godine vodio katoličku misiju u Washingtonu.

”Taj redovnik nije prestajao tražiti sastanak… Htio mi je reći o groznim stvarima koje etnički Srbi rade u katoličkom svetištu u Međugorju, u južnoj BiH. Znao je da Milošević potiče Srbe na bijes. Bio je također prodoran, apelirao je na mene kao katolika. Do trenutka kada me redovnik posjetio 1991., znao sam da se situacija u Jugoslaviji pogoršava, ali on mi je usmjerio pozornost”, napisao je Biden.

Share This Article