Ustavni sudac: Sporovi koji se događaju u SAD-u nisu nešto specifično za ove izbore

Sudac Ustavnog suda Goran Selanec u N1 Studiju uživo komentirao je predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkih Državama i njihov Ustav.

Sudac Ustavnog suda Goran Selanec koji je studirao u Sjedinjenim Američkih Državama dao je svoj komentar i viđenje svega što se događa na ovim, povijesnim, izborima za predsjednika SAD-a. Sve je, kaže Selanec, još uvijek unutar zakonski propisanih rokova.

“Sve je još uvijek u zakonski propisanim rokovima”

“Još uvijek se u svim državama u kojima se glasovi prebrojavaju odvija u zakonski propisanim rokovima. Ne kasne ni s aspekta činjenice da su i prije neke savezne države najavljivale da će, ako izlaznost bude velika, a i zbog pandemijskih uvjeta, brojanje trajati duže nego što je uobičajeno ili što su oni tamo navikli”, pojasnio je i dodao kako su se neke države – opet zbog pandemije – makle s automatiziranog brojanja listića, na papirnato.

“To donekle usporava rad, a treba spomenuti i da je SAD treća najmnogoljudnija država svijeta. U prebrojavanje su uključeni milijuni običnih građana”, kaže i dodaje kako je mnogima ovo i dodatan izbor prihoda, jer inače rade na slabo plaćenim poslovima.

“Sigurno je da se kao u svakom izbornom ciklusu događaju pogreške. Neke su slučajne, neke su imale malo ozbiljniju namjeru. Na svakim izborima imate cijeli niz prigovora, pa onda i sudskih postupaka koji se odnose na moguće pogreške unutar procedure. Ovi sporovi koji se događaju nisu nešto specifično za ove izbore, oni se događaju i događali su se i ranije”, kaže i spominje i primjer predsjedničkih izbora 2000. godine kada su se za ulogu predsjednika borili George Bush mlađi i Al Gore.

“Zasad cijela procedura ide u skladu sa zakonom, onim što je predviđeno”, kaže Selanec i objašnjava da je potrebno shvatiti da je SAD, iako je gledamo kao jednu cjelinu, ipak federacija u kojoj svaka savezna država brine o svojoj autonomnosti. Uspoređuje to s Europskom unijom.

“Kao kada se biraju zastupnici za Europski parlament. U Hrvatskoj na izborima za EU Parlament idemo po svojim nacionalnim zakonima, u Njemačkoj za isti taj parlamenti idu po njemačkim zakonima, u Latviji po zakonima te države. To je otprilike ta situacija. Niti jedna država članica ne bi dopustila da Bruxelles diktira izborno zakonodavstvo, bar ne sada i u nekoj doglednoj budućnosti. Tako je u Americi od samog početka”, pojašnjava.

U SAD-u sve zamislivo

Dodaje i sljedeće: “Kada pogledate američki Ustav, imate vrlo malo odredbi o tome kako izbori za predsjednika moraju biti organizirani. U početku je to bilo objašnjeno u samo nekoliko stavaka članka 2 Ustava. Kasnije se to malo proširilo kroz određeni broj amandmana. Kada usporedite hrvatski Ustav i izborna pravila i za predsjednike i parlamentarne izbore s američkih Ustavom, naš Ustav u usporedbi s američkim izgleda kao Tolstojeva knjiga”, ističe Selanec.

“Ovo je uistinu povijesni trenutak, izlaznost nikada nije bila tako visoka”, dodaje, a zaključno kaže da je u Americi, što se tiče pravnih sporova, sve zamislivo.

“Društveni život, svakodnevica, pa i politika u SAD-u su jako pod nadzorom pravnog sustava. Oni svoje sporove koje mi u EU-u, pa i Hrvatskoj, smatramo političkima i za koje smatramo da bi bilo primjereno rješavati u političkoj areni, oni sve što mogu dovedu pred sudove, jer smatraju da su u konačnici sudovi kao jedna grana vlasti jedini sposobni zaštititi, a onda objektivno i neovisno presuditi tko je u pravu”.

Facebook Komentari