28.7 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Zagrebačka tehnološka tvrtka ugovorila posao vrijedan gotovo 370 milijuna kuna

Zagrebačka tehnološka tvrtka ugovorila posao vrijedan gotovo 370 milijuna kuna

Zagrebačka tehnološka tvrtka Ericsson Nikola Tesla (ENT), inače dio švedske Ericsson grupe, ugovorila je gotovo 370 milijuna kuna vrijedan posao uvođenja eZdravstva u Bjelorusiju koja je tako postala četvrta zemlja u kojoj ENT digitalizira zdravstvo. Kako su objavili iz te kompanije, posao je vezan uz implementaciju središnje softverske platforme centraliziranog sustava eZdravstva Republike Bjelorusije (Central Software Platform for the Centralized e-Health System). Predviđeno trajanje projekta implementacije platforme je 2,5 godine, a ugovorom je pokriveno i trogodišnje razdoblje jamstva. Iz Ericssona NT-a objašnjavaju da je ugovor rezultat dvostupanjskog natječaja u okviru projekta Svjetske banke P156778 “Belarus Health System Modernization Project”, financiranog kreditom Međunarodne banke za obnovu i razvoj. Potpisnik ugovora je Republički znanstveno-praktični centar za medicinske tehnologije, informatizaciju, administraciju i upravljanje zdravstvom, koji je agencija Ministarstva zdravstva Republike Bjelorusije. Gordana Kovačević, predsjednica Uprave ENT-a, ističe kako je ponosna na tako značajan ugovor u domeni eZdravstva, koji je dodatna potvrda značajnih referenci kompanije u ovom području, u Hrvatskoj i izvan nje.

“Činjenica da nas je Svjetska banka prepoznala kao kvalitetnog partnera pokazuje da naša fokusirana strategija u ovom području te dugogodišnje ulaganje naše kompanije u stvaranje snažnog tima stručnjaka potrebnih domenskih znanja donose nove uspjehe. U ovom projektu posebnu pažnju poklanjamo upravljanju rizicima s obzirom na njegovu složenost i specifičnost situacije”, rekla je Kovačević.

Iz ENT-a nam pojašnjavaju da ovaj ugovor nastavlja niz uspjeha u području eZdravstva temeljen na dugogodišnjem ulaganju kompanije u stvaranje kvalitetnog portfelja te snažnog tima stručnjaka potrebnih domenskih znanja u ovom području. “Još 2007. ostvaren je prvi uspjeh, pušten je u rad integrirani informacijski sustav primarne zdravstvene zaštite u Hrvatskoj (CEZIH) kojem je kompanija tijekom godina kontinuirano dodavala nove funkcionalnosti. Početkom listopada ove godine potpisan je novi trogodišnji Ugovor o podršci, održavanju i nadogradnji programske osnovice središnjeg dijela integralnog Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava Hrvatske. Reference vezane uz eZdravstvo imamo i izvan Hrvatske – u zadnjih šest godina kompanija je slične projekte realizirala u Armeniji i Kazahstanu”, kazali su u Ericssonu Nikola Tesla.

Kompanija je prošlog tjedna objavila i svoje financijske rezultate za prvih devet mjeseci ove godine prema kojima im je neto dobit iznosila 67,2 milijuna kuna, što je 16,8 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. ENT-ovi prihodi od prodaje u prvih devet mjeseci ove godine iznose 1,44 milijarde kuna, što je 15,2 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 46 posto, usluge za Ericsson 44 posto i ostala izvozna tržišta deset posto. Bruto dobit iznosi 124,5 milijuna kuna, što je 1,2 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a dobit prije oporezivanja niža je 19,7 posto te iznosi 75,1 milijun kuna. U financijskom izvješću se uz ostalo navodi kako kompanija ima solidnu bilancu s ukupnom imovinom na kraju rujna od 1,12 milijardi kuna, 17,7 posto većom u odnosu na kraj 2019.

Gordana Kovačević ocjenjuje da je unatoč otežanim uvjetima poslovanja uslijed pandemije, ali i značajnim političkim nestabilnostima na nekim od izvoznih tržišta, prvenstveno misli na rat Armenije i Azerbejdžana, tijekom prvih devet mjeseci 2020. ENT grupa ostvarila solidne poslovne rezultate. Govoreći o 12,5 postotnom rastu prihoda od prodaje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kaže da je to prvenstveno rezultat preuzimanja pune odgovornosti za isporuku usluga izgradnje i održavanja telekomunikacijske infrastrukture Hrvatskog telekoma (HT) te aktivnosti usmjerenih na uvođenje 5G standarda u HT mrežu, a koji ju je pustio u probni rad ovog tjedna. ENT puno očekuje od početka komercijalnog uvođenja 5G-a u Hrvatskoj, tijekom prve polovice 2021. godine, nakon što HAKOM objavi uvjete i dodijeli radio-frekvencijski spektar, piše Poslovni.hr

Najnovije

Još iz rubrike