U Istarskoj županiji povećan broj teško oboljelih, Stožer izdao priopćenje

Iz istarskog stožera civilne zaštite priopćili su da je posljednjih dana na području Istarske županije povećan broj novozaraženih osoba, a osnovni izvor povećanja su obiteljska okupljanja u užoj i široj obitelji te kontakti u poslovnim prostorima, zbog nepridržavanja osnovnih preventivnih epidemioloških mjera.

U Općoj bolnici Pula trenutno su hospitalizirane 23 osobe te dvije osobe u primarnom respiratorskom centru Rijeka.

“Evidentan je porast broja srednje teško do teže oboljelih osoba, koje su čak i mlađe životne dobi u odnosu na prvi val epidemije tijekom proljeća. U kliničkoj slici, dominiraju ozbiljne smetnje dišnog sustava. Najteže kliničke slike imaju pacijenti koji istovremeno boluju i od drugih kroničnih bolesti”, navode u priopćenju.

Priopćili su da će dodatno povećanje zaraženih osoba dovesti ” do značajnog opterećenja bolničkog sustava i mogućnosti pružanja svih usluga zdravstvene zaštite”.

“Uz sve preventivne epidemiološke mjere koje su na snazi, primjenjuje se i nužna mjera nošenja zaštitnih maski, ili medicinskih maski u svim zatvorenim objektima, uključujući i ugostiteljske objekte”, navodi se u priopćenju.

“Zbog velikog broja novozaraženih koji su kontakte ostvarili radom i boravkom na poslu, i u poslovnim prostorima, poslodavac je dužan osigurati primjenu svih epidemioloških mjera propisanih od strane Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, a posebno Odluku o nužnim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti putem okupljanja (NN 117)”, navedeno je u priopćenju, prenose N1.

Facebook Komentari