Beroš: Pripremili smo kapacitete za sve scenarije, zdravstveni sustav je pod pritiskom

Hrvatski zdravstveni sustav trenutno je pod pojačanim pritiskom, ali unatoč pritiscima uspijevamo ispunjavati zadaće, rekao je jutros na sjednici Vlade ministar zdravstva Vili Beroš.

Beroš je rekao da je jučer u Hrvatskoj zabilježeno 2480 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a broj aktivnih slučajeva je 14.843. Na bolničkom liječenju nalazi se 1221 pacijent. Na jučerašnji dan među zdravstvenim djelatnicima zabilježeno je 930 aktivnih te 965 slučajeva samoizolacije, prenosi HRT.

Od 29. listopada do 4. studenog ukupno je oboljelo 15.568 osoba, u bolnicu je zaprimljeno 1167 pacijenata, a otpušteno njih 779.

– Provedeno je 57.067 testiranja na virus, prosječno 8152 po danu. 27,28 posto testova bilo je pozitivno, rekao je Beroš.

Beroš je rekao i da se u svijetu broj zaraženih približava brojci od 48 milijuna, a broj preminulih veći je od 1,22 milijuna.

Beroš je naveo da je Ministarstvo zdravstva izdalo uputu bolnicama o potrebi reduciranja hladnog pogona i rada u specijalističko-konzilijarnoj djelatnosti, s time da je i dalje potrebno organizirati zbrinjavanje prioritetnih, a osobito onkoloških pacijenata.

Ministarstvo je dalo posebnu uputu o zbrinjavanju hitnih pacijenata iz djelatnosti psihijatrije kojima je potrebna akutna psihijatrijska skrb i kojima je potvrđena infekcija Covidom.

Odlučeno je da od 2. studenog KB Dubrava isključivo zbrinjava pacijente oboljele od Covida-19.

– Kontinuirano se provode aktivnosti vezane za distribuciju respiratora za potrebe primarno-respiratorno-intenzivističkog centra KB Dubrava i OB Varaždin. Do 1. studenog u KB Dubrava odlukom o privremenom rasporedu ukupno je raspoređeno 111 zdravstvenih radnika, rekao je Beroš.

– Glavni nam je cilj osnažiti centralizirani sustav liječenja Covid-19-pozitivnih pacijenata, čime želimo spriječiti, koliko god je to moguće, ulazak virusa u druge bolnice i zdravstvene ustanove kako bismo pružali primjerenu zdravstvenu skrb svim drugim bolesnicima. Hrvatski zdravstveni sustav trenutno je pod pojačanim pritiskom, baš kao što su i zdravstveni sustavi drugih europskih država. Međutim, imamo kapacitete, stručne i odgovorne kadrove, uređaje i opremu, i unatoč pritiscima uspijevamo ispunjavati zadaće, rekao je Beroš, dodavši da veliku pomoć dobivaju od svih hrvatskih građana koji odgovornim ponašanjem mogu itekako utjecati na daljnje tijekove širenja zaraze.

Beroš je rekao i da najveći broj građana i dalje podržava mjere i odluke Stožera civilne zaštite.

Facebook Komentari