Zlatni čagljevi bi se trebali nastaniti po prvi put u Belgiji

Foto: Unsplash

Ove pretpostavke su se počele propitivati nakon napada na ovce u Kranenburgu, njemačkoj općini u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, samo 40 kilometara od belgijske granice, prenose 24sata.

– U početku se mislilo da ih je ubio vuk, ali sada daljnja istraga pokazuje da je krivac muški zlatni čagalj – rekao je Jan Loos iz organizacije za zaštitu životinja Welcome Wolf.

Zlatni čagalj je zaštićena vrsta kao i vuk. Vjeruje se da glavni razlog njihovog sve većeg otvaranja leži u sve većem kretanju ljudi izvan sela u gradove, ostavljajući im prostor da napuštenu zemlju učine svojom.

– Uglavnom su usmjereni na male životinje, ali i na piliće ili ponekad čak na ovce. Za razliku od vuka, oni ne napadaju veće životinje, poput bolesnih ili oslabljenih krava – rekao je biolog Frederic Thoelen.

Posljednjih godina zabilježena je eksplozija zlatnih čagalja broja u sjevernoj Europi, a prema posljednjim službenim procjenama trenutno ih postoji oko 117.000 tisuća.

Dolaze s Bliskog istoka i južne Azije, ali naseljavaju i Tajland, Pakistan i Indiju, a stigli su i na južni rub srednje i istočne Europe. Njihova je populacija rasla, što se podudara sa smanjenjem broja sivih vukova u Europi u 19. stoljeću. Njih dvoje imaju tendenciju da izbjegavaju biti na istom teritoriju.

Bugarska sada ima najveći broj, ali značajan broj prisutan je i u Mađarskoj, Rumunjskoj, Ukrajini, Grčkoj, Sloveniji, Austriji, Italiji kao i kod nas, piše MSN.

Facebook Komentari