Tvrtko Jakovina: Izjave Trumpa da stanu s brojanjem, ogroman dio Amerikanaca smatra normalnima

Povjesničar Tvrtko Jakovina s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, objasnio je kakvu bi razliku i po SAD i po cijelo čovječanstvo činilo da Donald Trump osvoji ili ne osvoji drugi mandat, kao i kakvu je razliku američki predsjednik već učinio, prenosi N1.

“Između ostalog rekao je da bi trebalo prestati brojati glasove. Zaista je teško pronaći sličan trenutak u povijesti liderstva da se u nekom trenutku glasovi trebaju prestati brojati, posebno ako oni doista odlučuju, ako su ovako male razlike koje mogu poći u njegovu korist, ne samo Bidena. Međutim, to je slično porukama koje smo primali tijekom četiri godine mandata i koje, vidjeli smo, ogroman dio Amerikanaca smatra potpuno normalnim”, primijetio je Jakovina.

Jakovina je komentirao i krivu procjenu istraživanja javnog mnijenja uoči izbora u SAD-u:

“Sve što se dogodilo tijekom večeri i glasanja, volio bih ponoviti, pokazuje određenu krizu u humanističkim znanostima koje se bave ispitivanjem javnog mnijenja i koje bi trebale biti puno egzaktnije.”

“Pokazalo se da i ova izjava oko prestanka brojanja glasova, kao i sve ono što smo slušali (od Trumpa), od varikine koja bi liječila covid do brojnih drugih stvari od samog početka mandata, zapravo nemaju utjecaj na biračko tijelo”, kazao je.

Jakovina se osvrnuo i na izborni sustav u SAD-u.

“Američki sistem je desetljećima funkcionirao na ovaj način. Sve ovo s elektorima u jednom je elementu doista teško shvatiti iz perspektive demokracije u kojoj bi jedan čovjek trebao imati jedan glas i u kojem bi glas svakoga trebao jednako značiti. A ne da imate tako velike diskrepancije da više milijuna glasova ima jedan kandidat, a on svejedno gubi zato što je nekada određen drugačiji sustav na koji brojimo”, kazao je, uz napomenu da elektorski sustav ima svoje utemeljenje u daljnjoj povijesti.

No, zahvaljujući tom sustavu, događa se sljedeće:

“Ostavlja loš dojam kad iz ciklusa u ciklus, možda i ove 2020. godine, a sigurno 2016. godine, pa sa Georgeom Bushom (2000.), imate neprestanu diskrepanciju, da više glasa za jednoga, a pobjeđuje drugi.”

Usto, takav sustav, rekao je, teško bi bilo mijenjati u SAD-u koji je danas ovako podijeljen. Jakovina ne smatra da velika količina oružja u posjedu Amerikanaca može destabilizirati ovu zemlju.

“Ipak, četiri godine ovakvih izjava sigurno nije učinilo da američko društvo postane povezanije. Još se nije dogodilo u američkoj povijesti da predsjednik niti jednom nije držao govor u kojem bi obuhvatio i one građane koji nisu glasali za njega… Frapantno je da očito ne smeta takva isključujuća retorika, koja ne ostavlja mogućnost da sutra zaboravimo i nađemo se oko sudbine zajedničke zemlje”, ukazao je na pravu opasnost po SAD.

“SAD ima povijest rješavanja problema, pa i povijest velikih uspjeha koja je u nekim segmentima bila nekad i zadivljujuća. Imali su tu ideju da je na koncu ipak moguće uspjeti”, podsjetio je, ali i opet upozorio:

“Ako se te stvari maknu na stranu, ako tamo imate ovakvu ostrašćenost, onda to, ne samo po onome što će Trump možda činiti sljedeće četiri godine, može biti vrlo ozbiljna poruka za čovječanstvo u ovom trenutku.”

Rekao je da drugi ovakav mandat predsjednika može biti opasan po ukidanje multilateralizma, te po negiranje klimatskih promjena u SAD-u.

“Umanjivanje značaja svjetskih institucija i multilateralizma opasno je unatoč nezgrapnosti svjetskih institucija, unatoč tome što UN primjerice za pomoć gladnima troši često i 80 posto sredstava da bi isporučio pomooć. Ali, nešto je stizalo. Ako se SAD makne, ostat će veliki igrači i male zemlje koje neće imati platformu za svoj rad”, kazao je.

Što se tiče budućnosti NATO-a Jakovina je podsjetio:

“Najopasnija izjava u tom smislu već se dogodila kad je Crna Gora ulazila u Zapadnoatlantski savez kada je predsjednik Trump rekao: ‘Crnogorci su vrlo agresivni, oni su ljudi gorštaci, poznati po agresivnom ponašanju. Ako mi uđemo u rat, zar ćemo ući u rat s Rusijom zbog 600.000 Crnogoraca?'”

Facebook Komentari