Sve o ovlaživačima zraka: Pet razloga zašto nam mogu pomoći

Foto: Unsplash

Ovlaživači zraka mogu smanjiti širenje klica, spriječiti isušivanje kože, ublažiti simptome alergije i astme, smanjiti začepljenost nosa i ublažiti hrkanje, ističe dr. Jason R. McKnight koji svima sa sustavom grijanja koji isušuje zrak savjetuje nabavku ovlaživača u svrhu poboljšanja ukupnog zdravlja.

Ovlaživači zraka su uređaji koji pojačavaju razinu vlage u zraku ispuštanjem hladne vodene maglice. Prirodna razina vlage u zraku varira ovisno o vremenskim prilikama: obično je na sjevernoj hemisferi zimski zrak suši, a ljetni vlažniji. Veća vlaga ima brojne zdravstvene prednosti, od održavanja kože zdravom do smanjenja simptoma astme i alergija, piše MSN.

Ovlaživači zraka mogu biti izvrstan način za povećanje vlage naspram tradicionalnih sredstava – posudica s vodom koje se obično postavljaju na radijatore, a često nisu dovoljne da bi popravile suhoću zraka.

Evo nekoliko zdravstvenih blagodati ovlaživača zraka:

1. Smanjuje širenje klica u zatvorenom

Ovlaživači zraka mogu vam pomoći spriječiti da se razbolite dodavanjem vlage u zrak. Istraživanje je posebno otkrilo da ovlaživači zraka mogu pomoći u zaštiti od gripe te drugih bolesti koje se prenose kapljičnim putem.

Studija iz 2013. otkrila je da je, ako je razina vlažnosti u zatvorenom prostoru manja od 23 posto, stopa zaraznosti gripe – ili njena sposobnost da zarazi druge kapljicama respiratornog zraka – između 70 i 77 posto. Ako se vlažnost u zatvorenom drži iznad 43 posto, stopa zaraznosti je mnogo niža, između 14 i 22 posto.

To je zato što virusi bolje preživljavaju u suhim uvjetima. Studija iz 2010. godine procijenila je utjecaj ovlaživača zraka tijekom zimskih mjeseci i otkrila da je prijenosni ovlaživač zraka smanjio preživljavanje virusa gripe za 17,5 na 31,6 posto.

2. Sprječava suhu kožu

Suhi zrak izvlači vlagu s kože, zbog čega vas svrbi i nadražena je, kaže Debra Jaliman, dr. med., asistentica kliničkog profesora dermatologije na Medicinskom fakultetu Icahn na Mount Sinai u New Yorku.

Ovlaživači zraka mogu se suprotstaviti ovom učinku povećavanjem vlage u zraku kako bi se izbjegla nelagoda i ‘koža ponovno zasjala’, kaže Jaliman.

Na primjer, istraživanje iz 2008. godine u japanskoj bolnici pokazalo je da je korištenje ovlaživača zraka zimi povećalo vlažnost zraka sa 32,8 na 43,9 posto i ublažilo simptome suhe kože i svrbeža kod osoblja.

3. Ublažava simptome astme i alergije

Ovlaživači mogu pomoći kod simptoma alergije i astme smirujući tkiva u nosu i grlu, kaže Andrew Stiehm, pulmolog iz Ujedinjenog centra za pluća Allina Health u Saint Paulu.

To može pomoći u ublažavanju simptoma poput:

Suhog grla i svrbeža grla
Curenja iz nosa
Kašlja
Krvarenja nosa
Začepljenja sinusa

Međutim, previše vlage može uzrokovati širenje grinja i plijesni. Stoga bi ljudi s ovim alergijama u zatvorenom trebali redovito čistiti ovlaživače zraka i nadzirati razinu vlage kako ne bi prelazili 50, a najviše 60 posto.

4. Odčepljuju nos

Ovlaživači zraka također mogu pomoći kod začepljenog nosa. Kad se razbolite, stanice sluznice vašeg respiratornog trakta stvaraju više sluzi, kaže Stiehm. Kad se sluz osuši, može postati ljepljiva – što otežava puhanje ili kašljanje.

Povećavanje vlage u zraku može vam olakšati izbacivanje sluzi prilikom kašljanja ili puhanja nosa, sprječavajući ga da se isuši, kaže Stiehm.

Ovlaživači zraka često se kombiniraju sa strojevima za kontinuirano liječenje pozitivnim tlakom u dišnim putovima (CPAP) koji se koriste na pacijentima s apnejom u snu. To je zato što CPAP puše suhi zrak u nos, što može povećati zagušenja. Mala studija iz 2010. otkrila je da je korištenje grijanog ovlaživanja na pacijentima s apnejom tijekom spavanja koji su primali CPAP liječenje pomoglo u smanjenju simptoma začepljenog nosa.

5. Ublažava hrkanje

Ovlaživači zraka također mogu smanjiti hrkanje zbog začepljenja nosa pomažući u otpuštanju sluzi koja blokira dišni put. Općenito, ‘što su vam dišni putevi otvoreniji, to se manje hrče’, kaže Stiehm. Hrkanje je često među osobama s apnejom u snu.

Iako ovlaživači zraka mogu imati mnogo zdravstvenih blagodati, potrebno ih je pravilno očistiti. Prljavi ovlaživač zraka leglo je bakterija i plijesni, što može izazvati pojavu astme i alergije, simptome slične gripi, pa čak i infekcije pluća.

Važno je očistiti ovlaživač zraka svaka tri dana. Evo kako to učiniti:

Koristite destiliranu vodu: Voda iz slavine sadrži minerale koji mogu uzrokovati nezdrav rast bakterija unutar ovlaživača zraka. Destilirana voda sadrži manje minerala i najbolji je izbor za vaš ovlaživač zraka.
Zamijenite vodu za ovlaživač: Ispraznite spremnik za ovlaživač i pokušajte zamijeniti vodu barem jednom dnevno.
Upotrijebite vodikov peroksid: Ovlaživač očistite 3 postotnim vodikovim peroksidom kako biste uklonili minerale iz spremnika. Isperite spremnik nakon čišćenja kako se kemikalije ne bi raširile u zrak, prenose 24sata.

Facebook Komentari