Situacija u Međimurju je ozbiljna

Screenshot: N1

Od jedne od ponajboljih županija u borbi s COVID-om-19 Međimurska županija posljednjih tjedana bilježi jedno od gorih epidemioloških stanja. No ipak nakon niza troznamenkastih brojeva novozaraženih čini se da se situacija ipak ide na bolje, prenosi N1.

“Doista je situacija ozbiljna jer svakodnevno bilježimo velike brojke novozaraženih. Jučer je registrirano 80 novih slučajeva. Mi se bližimo gotovo 15 tisuća testiranja od početka epidemije. Podaci od zadnjih tjedan, dva govore o velikom udjelu pozitivnih nalaza”, rekla je prim. dr. Marina Payerl-Pal, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Kaže da su od 20. kolovoza uveli molekularnu metodu testiranja, PVR, i do tada svakodnevno, osim nedjeljom, provode testiranja.

“Testiranja se kreću od 200, 300, jučer i preko 500 testiranja dnevno. Za sada nema nikakvih naznaka defekturi reagensa. Mogu reći da se obim posla značajno povećao”, rekla je dodavši da oni ne rade brza testiranja, tzv antigeni test.

“U županijskoj bolnici Čakovec trenutno su hospitalizirana 54 covid pozitivna pacijenta, od toga je 6 pacijenata na respiratoru. Dio djelatnika je pozitivan, imamo oko 2% pozitivnih djelatnika. Srećom ti tzv. točkasti pozitiviteti nam omogućavaju da se koliko toliko normalno bavimo našom osnovnom djelatnošću prema ostalim pacijentima koji nisu covid pozitivni”, rekao je doc. dr.sc. Tomislav Novinščak, ravnatelj Županijske bolnice Čakovec.

Ističe kako su bolnicu na vrijeme reorganizirali tako da sada imaju 5 odjela koji su rezervirani isključivo za liječenje covid pozitivnih pacijenata, među kojima je i intenzivna jedinica za liječenje najozbiljnijih slučajeva.

“Trenutno imamo dovoljan broj respiratora ali bilo bi neodgovorno reći da nam su nepotrebni i da ih ne trebamo. Stoga smo, zajedno s osnivačem i Kriznim stožerom, poduzeli akcije da osiguramo dodatne respiratore. Očekujemo da ćemo ih uskoro dobiti”, rekao je za HTV.

Facebook Komentari