Plenković na kritike u Saboru: Dok su neki mislili da je koronavirus korona pivo; Nema zombija. Nema zombija; Malo ste nervozni. Kao što je SDP nervozan što mora osam godina biti u oporbi

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u završnom obraćanju u Saboru komentirao je kritike koje je oporba imala na rad Vlade.

“U siječnju smo još prepoznali problem koji se razvijao u kineskom Wuhanu. Kada sam 28. siječnja razriješio tadašnjeg ministra Kujundžića i predložio ministra Beroša, oporba se smijala. Puno prije nego što su drugi shvatili da koronavirus nije isto što i korona pivo. Ridikulizirala je pitanje covida-19, to su činjenice. Što se tiče ovih vapaja Grbina, Benčić, Tomaševića i drugih oko plana i programa, ne znam pratite li sjednice Vlade. Od 6. veljače vlada raspravlja i sluša izvješća ministra zdravstva i ministra unutarnjih poslova”, kazao je Plenković, prenosi N1.

Komentirao je i izjave zastupnice Sandre Benčić koja je kritizirala upravljanje covid krizom odnosno zdravstvenim sustavom.

“Želite ostaviti dojam hrvatskoj javnosti koji bi trebao značiti otprilike sljedeće – da ministar zdravstva ne zna koliko ima respiratora u kojoj zdravstvenoj ustanovi, da ministar zdravstva ne zna je li na pojedinom respiratoru trenutno pacijent koji je tretiran zbog neke druge bolesti, koliko je pacijenata na respiratorima zbog covida-19, koliko je respiratora slobodno i koliko ih možda ne radi. Zna. Ima konkretan raspored”, rekao je premijer.

Dodao je da nema improvizacije nego da je to pokušaj obmane javnosti onih koji nisu pobijedili na izborima.

Komentirao je i izjave zastupnika Domovinskog pokreta Stjepe Bartulice koji je rekao “da imamo sklonosti prema komunističkoj Kini”.

“Bartulica valjda misli da bismo mi propustili kupiti maske, zaštitnu opremu u Hrvatskoj, Sloveniji, Francuskoj ili SAD-u. Ne bi se sjetili, ne znamo poslati narudžbu. Ali nema, nije bilo u tom trenutku. Ni jedna zemlja nije prodavala zaštitnu opremu ili je čuvala za sebe. Zaštitna oprema se tada u tim količinama proizvodila samo u Kini i zahvaljujući našim dobrim odnosima s komunističkom Kinom, mi smo uspjeli hrvatskim liječnicima, sestrama, policiji osigurati opremu na vrijeme, transparentno, po kvalitetnoj cijeni”, istaknuo je Plenković.

Osvrnuo se i na optužbe o korupciji. Kazao je kako je oporba u prošlom mandatu imala ambiciju srušiti ministra znanstva i obrazovanja “zbog jedne fusnote u jednom članku u jednom časopisu”.

“Sad krećete ponovo. Najavljujete inicijativu za nepovjerenje ministru Ćoriću i ministru Berošu, interpelaciju o CEMP-u Krš-Pađene. Recite eksplicitno o čemu se radi. Recite u čijoj vladi je dan prije promjene tarife 31.12.2012. nekome dana povlaštena cijena. Je li u mojoj vladi ili u vladi Zorana Milanovića?”

Za zastupnicu Daliju Orešković kazao je da je izgovorila “toliko toga da i ne zavrjeđuje komentar.

“To je bacanje blata na vladu, na mene osobno na način koji je ispod moje razine.”

Osvrnuo se i na kritike da vlada nema strategiju i viziju kada je u pitanju ekonomija.

“Nema strategiju vlada koja je u krizi najvećoj u zadnjih 100 godina uspjela osigurati radna mjesta i plaće u privatnom sektoru. Ta vlada nema strategiju, nema viziju. Nema onih 400 000 nezaposlenih o kojima je govorio prethodnik Grbina. Tih 400 000 trenutno nisu na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Oni rade. Zašto rade? Zato što je netko tko se skriva donio odluku da da ljudima u privatnom sektoru plaću, skrivajući se iza Stožera. Da 107 000 poduzetnika može premostiti krizu. To smo radili skrivajući se ispod stola, da nas ne vidite, kao i na otvorenim sjednicama. Mi smo se isto tako skrivali kad smo pravodobno našli sredstva na domaćim financijskim tržištima da popunimo proračunsku rupu zbog manjka prihoda u proračunu”, kazao je Plenković, navodeći još nekoliko stvari koje je njegova vlada napravila u proteklom razdoblju.

Plenković se osvrnuo i na temu radikalizacije, a komentirao je i izjave o “trgovačkoj koaliciji HDZ-a i SDSS-a”.

“Onima kojima je danas nepodnošljivo gledati da postoji potpredsjednik Vlade iz SDSS-a, to isto nije bilo sporno od 2007. do 2011. godine. Tada to nije bio problem, a tada smo bili malo bliže ratnom vremenu. A danas je to problem.”

Domovinskom pokretu je poručio kako je njihova jedina ambicija bila da Kolinda Grabar-Kitarović ne postane predsjednica te da su to htjeli ponoviti i na parlamentarnim izborima.

“Niste uspjeli pa ste malo ljuti. Malo ste nervozni. Kao što je SDP nervozan što mora osam godina biti u oporbi, tako ste i vi nervozni. To nije dobro jer vašom političkom retorikom, korištenjem vaših medijskih outleta dio onih koji su s vama huškaju i šire mržnju. Nije isto slušati govor mržnje na internetu, čitati ga u nekom tjedniku i gledati kako se mržnja transformira u pokušaju ubojstva hrvatskog policajca kroz teroristički čin. Tu smo prešli granicu. I nećemo stati o tome govoriti. To nije sigurno uzrokovala komunistička Kina.”

Osvrnuo se na i na Istanbulsku konvenciju.

“Nakon toliko godina te Konvencije na snazi, nema zombija. Nema zombija.”

Plenković je nakon toga poslao zadnju poruku cjelokupnoj oporbi.

“Mi ćemo raditi svoj posao kako treba. Kada sam vas pozvao nakon izbora na dijalog, svi ste odbili. Bilo vas je valjda sram doći u vladu, a sad vapite za dijalogom”, kazao je premijer nakon čega je uslijedio pljesak HDZ-ovih zastupnika.

VIDEO Izvješće Vlade u Saboru: Svijet se bori protiv pandemije. Unatoč tome, neki u Hrvatskoj su radili suprotno, podrivajući struku; Grbin: Ovo je Vlada kontinuiteta. To je kontinuitet loših stvari

Facebook Komentari