Ovo su najvažnija pravila za početnike koji žele planinariti

Foto: Unsplash

Odlazak u prirodu i kretanje na čistom planinskom zraku, osim što je dobro za naše zdravlje, ispunjava nas osjećajem zadovoljstva, rješava nas stresa i obogaćuje novom emocionalnom energijom, pišu 24sata.

Ali, prije nego što krenete trebate znati nekoliko važnih stvari bez kojih se ne polazi u planinu.

– Bez obzira koliko se neka planina/staza čine jednostavnoj za hodanje lako se može dogoditi nezgoda i zato uvijek treba biti oprezan, raspitati se o stazi kojom se planira ići, te se dobro opremiti – rekla je Ivana Radonić, predsjednica Hrvatskog planinarskog društva Mosor.

Kako bi umanjili rizik od ozljede važno je da imati dobru opremu.

– Od opreme su najvažnije gojzerice koje trebaju biti visoke da bi ‘čuvale’ gležnjeve što čini hodanje sigurnijim, a ostalo se kupuje polako kako se stječe iskustvo. Ali, ukratko, obuća, odjeća i sva potrebna oprema treba biti udobna, kvalitetna i kupljena u specijaliziranim trgovinama koje prodaju planinarsku opremu – objasnila je Ivana koja je po struci biolog.

U ruksaku za jednodnevno planinarenje, kako kaže Ivana, uvijek se treba naći i dovoljno vode, hrana, rezervna odjeća, čeona lampa i rezervne baterije, mali set prve pomoći, dokumenti i mobitel napunjene baterije.

– Voda je najvažnija i nje uvijek treba imati dovoljno, barem dvije litre. Bolje ponijeti više pa proliti kad shvatimo da smo pri kraju puta i da nam ne treba toliko, nego da na pola puta ostanemo bez nje – dodala je Ivana.

Najvažnije od svega je da u planinu nikada ne idete sami jer u slučaju nesreće nema vam tko pružiti pomoć.

– Planinarenje je društvena aktivnost, ali čak i ako se ide u manjoj grupi obavezno treba nekome reći gdje se ide i kada bi otprilike tamo trebali stići ili se vratiti – ističe Ivana koja se planinarenjem aktivno bavi već 13 godina.

Planinarenje treba izbjegavati po velikim vrućinama i hladnoćama.

– Planinari se uvijek zafrkavaju da nema lošeg vremena nego loše opreme, ali važno je pratiti vremensku prognozu i prema njoj i planiranoj stazi prilagoditi opremu i duljinu izleta. Od sunca se treba zaštiti pomoću kape, kreme i sunčanih naočala, a od hladnoće pomoću tople odjeće, rukavica i kape – kaže Ivana.

Ipak, planina ima mnogo pravila, pa ako ste početnik najbolji savjet je da se upišete u planinarsko društvo ili ih barem kontaktirate prije nego krenete u planine.

– Planinarska društva organiziraju razne škole i tečajeve tijekom kojih se usvajaju određena znanja. Za početnike bi preporučila da upišu opću planinarsku školu, standardizirani tečaj prema smjernicama Hrvatskog planinarskog saveza, koja traje oko dva mjeseca i ukratko se kroz teoretska predavanja i vježbe na terenu prođu svi oblici planinarenja i sve što bi se o planinarenju trebalo znati – potrebna oprema, planinarska etika, kako se pripremiti za izlet, orijentacija, speleologija, alpinizam, penjanje, prva pomoć i ostalo – zaključila je Ivana.

Ivana je još otkrila i neka najosnovnija pravila ponašanja u planini:

Ne žuriti – tempo grupe se prilagođava tempu najslabijeg u grupi

Nikada se ne smije odvajati od grupe ili nekog ostaviti samog u planini!

Ne oštećivati putove, kuće, oznake, putokaze i sve ono što boravak u planini čini sigurnim

Poštivati mir i tišinu

Kada se naiđe na drugu skupinu planinara, gorštake i mještane uvijek ih se pozdravi

Čuvati planinarski okoliš (ne čupati i uništavati biljke, skupiti smeće iza sebe, pokupiti čak i tuđe, ne ložiti vatru gdje nije označeno, pažljivo ugasiti opuške, čuvati čistoću planinarskih izvora i vodotoka, držati se načela ‘iza sebe ostavljam samo trag gojzerica’)

U planinarskim objektima poštivati kućni red

Facebook Komentari