Otvoreno HRT-a: Što za Hrvatsku znači pobjeda Trumpa, a što Bidena?

Foto: HRT

Što za Hrvatsku znači pobjeda Trumpa, a što Bidena? Je li u Americi moguće nepriznavanje izbornih rezultata i građanski neredi? Hoće li konačnu odluku o predsjedniku najjače svjetske velesile donijeti Vrhovni sud? Tko će pomiriti duboko podijeljenu američku naciju?

Miomir Žužul, bivši ministar vanjskih poslova prije četiri godine rekao je da će tada Donald Trump pobijediti, međutim ovaj put kaže da se ne bi usudio prognozirati, ali ističe da je u ovom trenutku jasno da prednost ima Joe Biden i da će najvjerojatnije on postati sljedeći predsjenik SAD-a.

Dodao je i kako ne očekujem nikakve velike nemire.

– Pravne akcije će sigurno biti, ali to je dio demokratske procedure. SAD je podijeljena na 50 država i svaka ima svoje specifičnosti i izborna pravila. Bitno je da se ta pravila poštuju, a u ta pravila ulazi i pravilo suda da provjeri je li se bilo sve u skladu s procedurom, rekao je.

Zoran Kurelić, s fakulteta političkih znanosti u Zagrebu također kaže kako za sada izgleda da Biden dobiva.

– Ako bude kako stvari trenutno stoje Biden ima 270 glasova, a Trump 268 to bi bila jedna od najtjesnijih pobjeda u povijesti SAD-a.

Đana Luša, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, pokušala je objasniti elektorski sustav.

– Radi se o specifičnom izbornom sustavu koji izaziva brojne kontroverze jer mnogi smatraju da taj sustav ne reflektira želju ili volju američkog naroda, rekla je. Ukupno je riječ o 538 elektorskih glasova, a za pobjedu treba 270 glasova. Postoji mogućnost da kandidati budu izjednačeni. Postoji mogućnost da neki elektori ne glasaju kako bi trebali, a imamo i situacija ako su izjednačeni da tada presuđuje Kongres, rekla je.

Na pitanje zašto se glasa u utorak, Jakov Žižić, s Hrvatsko katoličkog sveučilišta rekao je da je to još od vremena farmerske Amerike. Istaknuo je i da u slučaju da pobijedi Biden, on bi bio drugi predsjednik katolik SAD-a.

Tvrtko Jakovina, s Filozofskog fakulteta u Zagrebu rekao je kako se nada da će pobjediti Biden.

– Ono što bi on mogao pokušati napraviti i vratiti korisnije je i bolje za svijet i za Hrvatsku, ali i za SAD. Četiri godine Trumpa ostavilo je posljedice s kojima će američko društvo morati živjeti jer podjele koje su bile izoštrene ne mogu se zaboravit s eventuralnim rješenjem za nekoliko sati.

Na pitanje što bi za Hrvatsku značila pobjeda Trumpa, a što Bidena, Žužul je rekao kako Hrvatska nema vanjsko političkih problema, niti otvorenih pitanja s SAD-om.

– U slučaju Trumpa jasno je koje su značajke i one su iskazane za posjeta ministra vanjskih poslova Mikea Pompea. Ako se išta očekuje od Hrvatske to je da ne može postojati dilema Washington ili Peking, rekao je Žužul, dodavši da to ne ne znači, niti smije značiti niti će netko reći da Hrvatska ne može surađivati s Kinom ili Rusijom, ali ističe da treba znati koje su granice.

Jakovina se osvrnuo i na stanje u regiji.

– Oni političari u regiji koji se nisu smatrali prijateljima Hrvatske više su za Trumpa. Odgovori za Hrvatske interesu su jasni gdje bi bilo sretnije ili povoljnije. Dayton je nije samo američko pitanje, već i svih velikih sila koje su iza toga stale.

Istaknuo je da nema šanse da će se taj sporazum mijenjati, te da bi Hrvatska trebala svoje prijedloga za BiH tražiti imajući te stvari na umu.

Dodao je i da Biden trebao vratiti minimum onoga što je Trump pokvario, kao npr. Pariški klimatski sporazum.

Luša je istaknula da je Trump pomogao Europi da se osamostali.

– Svaki dosadašnji američki predsjednik provodio je politiku – America first. Razlika je kako se ta politika manifestirala. U vrijem Obame i kako sada najavljuje i Biden, da će se vratiti multilateralizmu, međunarodnim sporazuma, dok se Trump fokusirao na unilateralno i odmaknuo od europskih saveznika.

Slovenski predsjednik Janez Janša danas je, unatoč zajedničkom stavu EU-a, čestitao Trumpu na pobjedi što je, kako kaže Kurelić vrlo neobično.

– Ako Biden dobije izbore on to neće zaboraviti. Biden je škorpion, a dvije osobine škorpiona su da ne zaboravlja i ne oprašta. Tako da Janša nije napravio dobru stvar, ako Biden dobije izbore, rekao je, piše HRT.

Facebook Komentari