Nema propuštenih poziva: Na sva pitanja građana o koroni odgovaraju volonteri

Novi Covid info centar nalazi se na riječkom sveučilištu, a u njemu volontira stotinjak studenata. Odgovaraju na upite građana o koronavirusu. A prije nego što su u ruke uzeli slušalice, volonteri su prošli edukaciju.

“Najčešće upiti opće naravi vezani uz to gdje se može testirati, kada u koje radno vrijeme. Za sve informacije medicinske naravi upućujemo ih da se jave svom izabranom liječniku, a ukoliko imamo specifična pitanja pokušamo u realnom vremenu doći do informacije“, objašnjava koordinatorica projekta Iva Sorta Bilajac Turina.

Do sada je na stotinu poziva odgovaralo tek dvoje djelatnika zavoda. Ovako propuštenih poziva gotovo da i nema. Student biotehnike David kaže kako ljudi najčešće pitaju za savjete kad su zabrinuti pa ih, osim davanja općih informacija, ponekad trebaju i smirivati.

Studentica medicine Tea dodaje da su česta pitanja vezana uz to kada će biti gotovi nalazi testiranih ljudi, gdje se i kada mogu testirati te što ako su zaraženi. Njezina kolegica Lucija zaključila je da češće zovu poslijepodne jer više obiteljskih liječnika radi popodnevne smjene.

U Centru se radi od osam do dvadeset sati, u tri smjene, po šest volontera. Nije ih bilo teško pronaći, tvrdi koordinatorica projekta Danijela Bradamante. “U ponedjeljak je krenula inicijativa, u petak je već bio centar spreman, studenata je najviše s medicinskog, odjela za biotehnologiju, i zdravstvenih studija“, dodaje.

Spremno su se odazvali i djelatnici. “Pedesetak, što profesora, što administrativnog osoblja, spremni su volontirati, svoje slobodno vrijeme staviti na raspolaganje“, zaključila je za Dnevnik.hr rektorica sveučilišta Snježana Prljić Samardžija.

Jer u teškim vremenima zajedništvo je najvažnije, prenosi N1.

Facebook Komentari