Magareće mlijeko: Zašto ga je dobro piti i koje probleme može spriječiti?

Za magareće mlijeko ponovno se javlja sve veći interes, što ne čudi jer ima mnoga ljekovita svojstva. Posebno je zanimljivo što je po sastavu slično ljudskom, majčinom mlijeku te ima dugu povijest medicinske i kozmetičke upotrebe.

Hipokrat je navodno koristio magareće mlijeko za ublažavanje artritisa, kašlja i zarastanje rana, Kleopatra je njime njegovala svoju kožu, a u 19. stoljeću koristilo se za hranjenje siročadi. Ipak, do magarećeg mlijeka ne dolazi se tako lako jer ga nema za kupiti u supermarketima, već se mora kupiti direktno od uzgajivača magaraca i prilično je skupo. No, ako tražite zdravu alternativu kravljem ili kozjem mlijeku, vrijedi u njega uložiti.

Evo još nekih razloga zašto je dobro piti magareće mlijeko.

Dobrobiti magarećeg mlijeka

Mnogi ljudi alergični na mlijeko, zapravo reagiraju na protein kazein kojeg je kravlje mlijeko prepuno. No, magareće mlijeko ga ima u pet puta manjem postotku od kravljeg, zbog čega ga mogu piti i oni koji su netolerantni na obično mlijeko.

Blagotvorno za probavu

Magareće mlijeko bogato je enzimom lizozinom koji se naziva još prirodnim antibiotikom. On, naime, rastapa bakterijske stanične membrane te tako brani organizam od loših bakterija i povoljno djeluje na probavu. Lizozin kod dojenčadi i male djece sprječava crijevne infekcije.

Jača kosti i imunitet

Visok udio laktoze magareće mlijeko čini slađim i ukusnijim od kravljeg, a ova tvar pomaže vašem tijelu da apsorbira kalcij koji je važan za izgradnju i očuvanje jakih kostiju. Nadalje, jedno istraživanje pokazalo je da magareće mlijeko potiče otpuštanje citokina u organizam, proteina koji stimuliraju imunološki sustav.

Čini kožu glatkom i lijepom

Magareće mlijeko odlično je za kožu jer sadrži fosfolipide i ceramide koji imaju snažno svojstvo regeneracije kože. Drugim riječima, pomažu joj zacijeliti, zaglađuju je i zatežu. Zbog antibakterijskog i antimikrobnog djelovanja, smiruje iritacije, crvenilo i upaljene akne te pospješuje izbijeliti ožiljke i hiperpigmentacije. Linolna i linolenska kiselina u magarećem mlijeku ublažavaju simptome kožnih bolesti poput dermatitisa ili psorijaze.

Prisutno i u kozmetici

Od magarećeg mlijeka rade se sapuni, kreme i melemi koje su dobar izbor za one s osjetljivom kožom. S obzirom na to da sadrži esencijalne masne kiseline te vitamine A, E i C, bori se protiv prijevremenog starenja i ublažava vidljivost bora i sitnijih linija.

Gdje kupiti magareće mlijeko?

Kao što smo spomenuli, magareće mlijeko možete nabaviti jedino kod uzgajivača magaraca. Magarica tijekom laktacije u dvije godine može izdvojiti samo 40 litara mlijeka, zbog čega je ovo mlijeko vrlo skupo pa se prodaje od 200 do 600 kuna po litri, prenosi N1.

Facebook Komentari