Benčić: Beroš je jedan Pedro, on nas ne zanima. Zanima nas Plenković

Saborska zastupnica Zeleno-lijevog bloka u Hrvatskom saboru Sandra Benčić u razgovoru s našim reporterom Elvirom Mešanovićem prokomentirala je situaciju u zdravstvenom sustavu pogođenim covid krizom kao i najavljenu proceduru pokretanja opoziva ministra Tomislava Ćorića.

Na početku se osvrnula na premijerov govor u Saboru.

“Premijer je propustio iznijeti niz problema s kojima se suočavamo. Bilo je samohvale jako puno i nula samokritike. Mi iznosimo kritike i barem što se tiče Zeleno-lijevog bloka uvijek predlažemo rješenja. Mi se uvijek trudimo biti konstruktivna kritika. Iznijeli smo niz prijedloga”, kaže Benčić.

ističe kako je ključni problem upravljanje covid krizom odnosno zdravstvenim sustavom.

“Mi nemamo upravljanje zdravstvenim sustavom. Ključni problem jest da se zdravstvenim sustavom ne upravlja centralno”, smatra Benčić.

Hoće li pokretati proceduru opoziva ili interpelacije o radu ministra Beroša?
“Mi dogovaramo zajednički interpelaciju o radu Vlade jer smatramo da je Vlada ta koja treba upravljati krizom. Plenković se treba prestati skrivati iza ministra Beroša. Koji sam za sebe tvrdi da je ministar koji je u tzv. vrućoj fotelji, najavio je i mogućnost ostavke.

Dakle, vidimo da se radi o tzv. mrtvom ministru koji više nema nikakvu političku moć. On samo služi kao zaštita Plenkoviću od svih ovih posljedica neupravljanja ovom krizom koje bi ga mogle sustići. Dakle, rekli bi da je Beroš jedan Pedro. On nas ne zanima, nas zanima Plenković i zanima nas je li spreman preuzeti odgovornost za upravljanje covid krizom”, rekla je Benčić.

Benčić tvrdi da Beroš nije ministar zdravstva. “On se bavi krizom i stavljen je u tu poziciju. On nije uspio konsolidirati zdravstveni sustav. U trenutku kad vam se medicinske sestre samoorganiziraju da idu u drugu bolnicu pomoći, tada znate da niste uspjeli uvesti krizni menadžment u zdravstvo. Zdravstvom se ne može upravljati sada onako kako se upravlja u regularnoj situaciji”, pojašnjava.

Smatra kako nam treba plan B u upravljanju zdravstvom.

“Odnosno mi sada trebamo krizni menadžment koji konkretno znači da se resursima upravlja na razini cijele Hrvatske. Ako negdje imamo viška ljudi, premjestit ćemo tamo gdje ima manjka. Isto tako je i s opremom. Mi moramo znati gdje imamo respiratore – gdje imamo viška, gdje imamo manjka. A ne da se takve odluke donose na razini pojedinih odjela ili razini pojedinih bolnica”, kaže Benčić.

Govoreći o opozivu, Benčić je kazala kako je to inicijativa koju je pokrenuo još zastupnik Zurovec koji su oni odlučili podržati, ali kako je sada i SDP došao s tom inicijativom pa su ih odlučili objediniti.

“On je svojim odlukama donio ogromnu štetu građanima. Prvenstveno u aferi Krš Pađene. Bio je jedan od aktera afere Klub. Mi još uvijek ne znamo koliku cijenu štete ćemo platiti investitorima kojima on šakom i kapom daje koncesije za istraživanje nafte i plina, a znamo da će se te koncesije posebno u dijelu eksploatacije morati rezati da bi se uskladili s ciljevima klimatske neutralnosti, a on daje koncesije od kojih neke traju do 2040. godine. U trenutku kad vi investitoru ukinete takav ugovor, vi mu morate nadoknaditi štetu, posebno ako se radi o stranom investitoru. Pitam se koliko će nas ukupno milijardi ministar Ćorić koštati, kao i Plenković koji mu drži leđa”, rekla je Benčić, prenosi N1.

Share This Article