Amerika bira, stvar se komplicira, Trump na sudu u Michiganu tražio zaustavljanje prebrojavanja glasova

SAD bira 46. predsjednika između dosadašnjeg predsjednika republikanca Donalda Trumpa i demokratskog kandidata Joea Bidena. Zbog više od sto milijuna dopisnih glasova, uz one s birališta, prebrojavanje je usporeno. Biden pozvao na strpljenje i prebrojavanje svih glasova, a Trump je praktički proglasio pobjedu i ustvrdio da ga se vara.

Joe Biden zasad vodi u elektorskim glasovima 237 prema 213, prema CNN-u. Donald Trump je dobio mnogo više glasova nego što su predviđale predizborne ankete. Osvojio je Floridu, Teksas i Ohio. No, čekaju se konačni rezultati za Pennsylvaniju (20 elektorskih glasova), Georgiju (16), Sj. Karolinu (15), Michigan (16), Arizonu (11) i Nevadu (6). Kandidat mora dobiti najmanje 270 elektora da uđe u Bijelu kuću.

Izborni stožer američkog predsjednika Donalda Trumpa zatražio je od suda u Michiganu prekid prebrojavanja glasova na predsjedničkim izborima u toj američkoj saveznoj državi.

– Podnijeli smo tužbu pred Žalbenim sudom Michigana kako bi se zaustavilo prebrojavanje glasova sve dok nam se ne omogući odgovarajući pristup. Također smo zatražili da se ponovno provjere svi listići koji su već prebrojani dok nismo imali pristup, navodi se u priopćenju Trumpova stožera. Trumpov stožer je također zatražio novo prebrojavanje glasova u Wisconsinu, saveznoj državi u kojoj je Biden isto tako u minimalnoj prednosti.

– Pobjednika nećemo vjerojatno znati još danima. Nevada do petka neće objaviti svoje rezultate. Tu je i Pennsylvanija u kojoj će se najvjerojatnije voditi pravna bitka, javlja iz Wilmingtona reporter HRT-a Tihomir Vinković. U glavnom gradu Pennsylvanije Harrisburgu navodno se okupilo već 500 odvjetnika, predstavnika obiju strana i udruga. Oni prvo imaju pravo zatražiti, ako im to odobre lokalne vlasti – provjeru potpisa glasača na registracijskim listićima kako bi provjerili jesu li ti isti ljudi i glasovali.

Druga je mogućnost, u slučaju male razlike u broju glasova u pojedinim okruzima – prebrojavanje svih ili dijela glasova. Nešto slično se dogodilo 2000. godine na Floridi kada je Al Gore tražio prebrojavanje glasova. Protukandidat mu je bio George Bush. Nakon prebrojavanja sve ide na vrhovne sudove saveznih država, a potom i na saveznom Vhovnom sudu, kako je najavio i Donald Trump. Na tom sudu su u Trumpovom mandatu imenovana tri konzervativna suca tako da je odnos konzervativaca i liberala sada 6:3. Međutim, sutkinja Amy Coney Barrett najavila je kako neće dopustiti da na njene pravne odluke djeluje svjetonazor.

– Amerika se nakon izbora probudila tjeskobna i u iščekivanju. Do večeras nećemo znati tko je pobjednik izbora ali ćemo biti bliže tom odgovoru. Trenutačno je situacija puno bolja za Joea Bidena, javila je za središnji Dnevnik HTV-a Branka Slavica. Preuzeo je značajno vodstvo u odlučujućim državama Michiganu i Wisconsinu, a vodi i u Nevadi gdje se izborni glasovi neće prebrojavati do petka. Ako se ovakvi trendovi nastave Biden je na najboljem putu da postane predsjednik, piše HRT.

Amerika bira, Trump: Ovo je prevara. Prevara američke javnosti i sramota za našu zemlju. Dobili smo izbore. Idemo na Vrhovni sud; Biden: Na putu smo da dobijemo izbore

Facebook Komentari