Zbog maski nastaju i maleni prištići u nosu, no ima rješenja

Dermatolozi ističu kako je pojava prištića u nosu povezana sa začepljenjem pora koje nastaje zbog viška sluzi tijekom prehlade, ili pak zbog prljavštine s prstiju ako ste ih gurali u nos, piše MindBodyGreen.

No odnedavno se pojavio još jedan vrlo specifičan uzrok: maska za lice. Dapače, pojavu prištića stručnjaci su definirali kao “maskne” te utvrdili kako se pojavljuju oko usta i na području brade, ali i u nosu.

Ako pravilno nosite masku, onda ste njome prekrili nos.

– Okluzivna priroda zaštitne maske stvara vlažno i toplo okružje pod njom, što vodi do pojačanog lučenja znoja i sebuma. A to vodi do upale, iritacije i buktanja prištića – kaže dermatologinja Hadley King dodajući kako područje lica koje prekrivamo maskom uključuje nos, usta i bradu, a oni su najosjetljiviji za pojavu prištića.

Kaže kako se ljudi skloni aknama zbog nošenja maske dodatno bore protiv prištića, a problem je što i u nosu imamo pore.

– To su iste pore kakve imamo na koži, pa se jednako tako mogu začepiti. To će rezultirati nastankom prištića – kazala je dermatologinja.

Ako nikad niste imali prištiće u nosu, a sad su učestali, možda je razlog nošenje maske.

Naravno da prištići nisu izgovor za nenošenje maske. Akne su naporne, no alternativa nenošenju maske je puno gora. Maske su važne u zaštiti od COVID-19 bolesti te sprječavaju širenje zaraze.

Prištići u nosu pak su posebno naporni i bolniji su te se teže liječe od drugih vrsta prištića. Zato je najbolje ne dirati ih.

– Ako je prištić unutar nosa bolan, možete na područje staviti vrući oblog koji će pomoći ublažiti tegobe. Prištić mora proći sam od sebe, a nipošto ga ne dirajte i ne pokušavajte istisnuti – kaže Nicole Hatfield, osnivačica tvrtke Radiant Beings Wellness & Beauty.

Ako ipak smatrate da su tegobe takve da nešto morate poduzeti, King savjetuje da nabavite kremu za akne.

– Prištići će se s vremenom raspasti, no ako su tegobe prevelike, možete uzeti i sastojke poput salicilne kiseline ili benzoil peroksida te ih oprezno nanijeti – savjetuje ona ističući kako je ključna riječ “oprezno” jer je riječ o dijelu tijela koje ne valja natopiti kemikalijama.

Akne zbog nošenja maske su učestale i bolnije su te ih je teže liječiti. Ipak, najbolje je ne dirati ih, a u slučaju potrebe preparate valja koristiti s krajnjim oprezom, prenose 24sata.

Facebook Komentari