Spasioci iz ruševina izvukli dvije djevojčice: Primila me je za palac i nije puštala

Četiri dana nakon razornog potresa u Turskoj i dalje se traga za preživjelima u ruševinama. Poginulo je više od stotinu ljudi, dok ih je 994 ozlijeđeno. Spasioci su iz urušenih zgrada izvukli dvije djevojčice od tri i četiri godine. Nemaju ozljede opasne po život pa ih nazivaju pravim malim čudima.

Trogodišnja Elif igrala se s lutkama u stanu u Izmiru kada je potres magnitude 7 stupnjeva prema Rihteru srušio njezinu zgradu. Tri je dana bila zarobljena ispod tone betona, sve do dolaska spasilaca.

“Vidio sam Elif kako leži na leđima. Nalazila se između kreveta i ormara u malenom prostoru u koje je taman stala” rekao je Muammer Celik, vatrogasac.

Vatrogasci i spasioci vjerovali su da je djevojčica mrtva te da su stigli prekasno.

“Ispružio sam ruku da joj očistim lice, a ona me uhvatila za palac. Tada je otvorila oči”, dodao je.

Elif nije puštala palac vatrogasca sve do bolnice, gdje se uspješno oporavlja. Četvrti dan nakon potresa spasioci su pronašli još jednu djevojčicu, četverogodišnju Aydu.

“Kolega i ja smo se pogledali i pitali – Jeste li i vi to čuli? Opet smo poslušali. Začuo se vrlo slab glas koji je rekao nešto poput – Ovdje sam”, rekao je Ibrahim Topal, spasilac.

Ugasili su sve strojeve i kamione, kako bi bolje čuli odakle glas dolazi. Pronašli su je između kuhinjskih aparata koji su je zaštitili i hitno je prevezli u bolnicu.

Od petka se zemlja zatresla još 1400 puta. Materijalna šteta i dalje se zbraja, a potraga za preživjelima trajat će još danima, piše RTL.

Facebook Komentari