Objavljen identitet likvidiranog terorista iz Beča: Rođeni Austrijanac, albanskih korijena

Screenshot

Terorist koji je u utorak izveo napad u Beču i kojeg je potom policija ustrijelila bio je 20-godišnjak koji je u tom gradu rođen i odrastao, a bio je poznat i austrijskim obavještajnim agencijama kao jedan od 90 austrijskih islamista koji su htjeli otići boriti se u Siriju, piše Reuters, citirajući urednika tjednika Falter Floriana Klenka.

Kurtin S. imao je “albanske korijene”, no njegovi su roditelji zapravo iz Sjeverne Makedonije, tvrdi Klenk.

Klenk nije otkrio odakle mu te informacije, a dodao je da policija nije smatrala da je sposoban isplanirati napad u Beču.

Klenk je kasnije u seriji od tri tweeta objasnio zašto je objavio informacije o napadaču.

“Suprotno onome što se pisalo, on nije izbjeglica. Prema svemu sudeći, državni su organi znali za njega jer je htio otići u Siriju. Rođen je u Beču i tamo je radikaliziran. Te informacije nisu dovele do dodatnog istraživanja. Atentator je svoje namjere najavio na društvenim mrežama (ja to neću napraviti), svi mogući sudionici su obaviješteni, a njegov stan pretražen. Vjerujem da su njegovi biografski podaci i politička pozadina važni za preispitivanje koristi od policijskog rada, rada socijalnih službi i deradikalizacije. To su za javnost važna pitanja. Ne smijemo objavljivati videe ispovijesti te videe i tweetove u kojima se prikazuje kao heroj”, napisao je Klenk.

Najmanje 1000 policajaca sudjeluje u operaciji potrage za napadačima i češljaju svaki kutak austijskog glavnog grada, potvrdio je glasnogovornik policije.

Ministar Nehammer jutros na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija ponovo pozvao javnost da ne izlazi na ulice.

“Jučer navečer smo doživjeli napad koji je izveo najmanje jedan islamistički terorist, takva situacija u Austriji nije viđena desetljećima”, kazao je Nehammer, prenosi Jutarnji list.

Policija i dalje traži druge teroriste, sumnja se da ih je bilo ukupno četvero.

U Beču je i dalje opsadno stanje, nema škole, traže se ostali teroristi

Facebook Komentari