A što rade službe: Napadač iz Beča je bio osuđivan za terorizam

Screenshot

Austrijska vlada proglasila je tri dana žalosti nakon terorističkog napada sinoć u središtu Beča. Na svim javnim zgradama izvjesit će se zastave na pola koplja. Minuta šutnje održana je danas u podne.

Poginulo je pet osoba (dva muškarca, dvije žene te jedan napadač) u terorističkom napadu sinoć u središtu Beča. Ukupno je 22 osobe hospitalizirano sinoć u različitim bečkim bolnicama, jedan od njih je preminuo, 14 ljudi je teško ozlijeđeno ali nije životno ugroženo, a na intenzivnoj njezi se nalazi policajac, čije je stanje kritično ali stabilno.

Ubijeni terorist, utvrđeno je, na sebi je imao lažni prsluk s eksplozivnom napravom, bio je naoružan AK-47 kalašnjikovom. Tijekom noći policija je uhitila više ljudi.

Austrijski list Krone na portalu je objavio videosnimku napada i sliku napadača.

– Osumnjičenik, koji na fotografiji pozira teško naoružan, osuđen je u Austriji krajem travnja 2019. za terorizam. Izrečena mu je kazna od 22 mjeseca jer je želio otići u Siriju i pridružiti se tzv. Islamskoj državi (IS). Uvjetno je pušten početkom prosinca 2019. – smatran je mladom punoljetnom osobom i tako su za njega vrijedile povlastice Zakona o sudu za maloljetnike – izjavio je austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer, prenosi HRT.

Potvrdio je da je riječ o 20-godišnjem mladiću koji je rođen i odrastao u Beču i bio poznat obavještajnim službama. Napadač je austrijski državljanin te državljanin Sjeverne Makedonije. Prije napada dvadesetogodišnjak je na Instagramu objavio fotografiju na kojoj pozira s dva komada oružja za koja se vjeruje da ih je upotrijebio u napadu.

– Neprijatelj, islamski teror, želi podijeliti naše društvo. Nećemo dati prostora toj mržnji. Naši neprijatelji nisu članovi religijske zajednice, to su teroristi. Ovo nije borba između kršćana i muslimana ili Austrijanaca i migranata nego borba između civilizacije i barbarstva – rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz na današnjoj konferenciji za novinare.

Objavljen identitet likvidiranog terorista iz Beča: Rođeni Austrijanac, albanskih korijena

Facebook Komentari