Zvonimira Šostara buni situacija u Zagrebu: Jako su čudne brojke. Imamo skokove i padove koje ne možemo objasniti

Foro: Dnevnik.hr

U NZJZ-u Andrija Štampar su optimistični da brojke bi mogle početi padati.

“Jako su čudne brojke sve ovo vrijeme, imamo skokove i padove koje ne možemo objasniti, epidemiolozi i mikrobiolozi i sada rade i radit će dugo u noć. Nema logičnog obašnjenja zbog čega imamo takve skokove, ali vjerujem da će doći do pada, naši sugrađani se sve više drže mjera. Naši sugrađani su fantastični, fenomenalni bili na blagdan Svih svetih i na Dušni dan i mislim da će to u konačnici rezultirati manjim brojkama”, kaže ravnatelj NZJZ-a Zvonimir Šostar.

O mogućnosti da Hrvatska, po uzoru na Slovačku, testira cijelu populaciju, Šostar smatra kako za to nema potrebe.

“Naše brojke su daleko niže nego njihove”, kaže.

O novim antigenskim testovima Šostar kaže da oni biti velika pomoć u detekciji COVID-19.

“S novim brzim genskim testovima ćemo zasigurno više testirati, oni koji imaju simptome moraju ići na brze testove, a asimptomatski i dalje moraju na PCR. Sutra će biti četvrti dan da validiramo brze antigenske testove, i to od najvećeg proizvođača analitičke opreme i testova u svijetu, rezultati su za sada zaista izvanredni, osjetljivost je 97 posto. Ako se to pokaže točno bit će velika pomoć u detekciji koronavirusa, a znamo da su osnovna dva preduvjeta da se epidemija stavi pod kontrolu pravodobno testiranje i detektiranje kontakata koji se stavljaju u izolacije”, ističe Šostar.

Napominje da nas čeka težak period.

“Čeka nas jako teško vrijeme, to je nedvojbeno i mislim da smo svi toga svjesni. I profesorica Markotić je o tome govorila, danas je bio, rekao bih, paničan apel gospodina Čačića u Varaždinu gdje nema repiratora. Zagreb o tome ne treba brinuti, aktivirat će se Arena, imamo prodor u domove za starije i te ljude se mora hospitalizirati, a to će biti u Arenu”, objašnjava.

Respiratora, kaže, ima samo ih se treba rasporediti.

“Nema županije koja se ovih dana ne diže, treba o svemu dobro promisliti i mislim da se resorno Ministarstvo uspjeva s tim izboriti”, zaključuje Šostar, piše Dnevnik.hr

Facebook Komentari